Na návrh rozpočtu netrpělivě čekají i poslanci

Vláda Petra Nečase má dnes schvalovat návrh rozpočtu pro příští rok. Spolu s ním chce přijmout i novely několika daňových zákonů a zákon, který umožní snížit mandatorní výdaje ministerstvu práce a sociálních věcí. Návrh počítá se změnou v nemocenské, porodném, rodičovské, se zrušením sociálního příplatku a snížením příspěvku na péči.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Na vládní předlohu státního rozpočtu čekají netrpělivě i poslanci. Zástupci koaličních stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných nemají s dosud avizovanými záměry svých ministrů zásadní problém.

Jsou například pro novely daňových zákonů z dílny ministerstva financí Miroslava Kalouska, které počítají se zdaněním některých výsluh a poslaneckých náhrad. Potvrzuje místopředseda rozpočtového výboru sněmovny za Věci veřejné Radim Vysloužil:

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory poslanců na rozpočet zaznamenala redaktorka Rádia Česko Milada Richterová

„Tady je shoda prostřednictvím všech stran, které jsou v koalici, Věci veřejné právě tento bod měly v programu a daly ho do programového prohlášení vlády.“

Snížit výdaje státu má podle vládních představ také pomoci omezení příspěvku politickým stranám a snížení platů soudců a státních zástupců. Váš názor?

„Co se týká snížení příspěvku politickým stranám, tak to zase bylo součástí našeho programu Věcí veřejných a je to i v programovém prohlášení trojkoalice. Co se týká snížení mezd státních zástupců a soudců, tak tady bych možná viděl určité problémy a bude se to muset dále řešit,“ uvedl Vysloužil.

KSČM má výhrady

Výhrady mají k dosud naznačovaným záměrům vlády ohledně návrhu státního rozpočtu na příští rok opoziční komunisté. Potvrzuje to člen rozpočtového výboru sněmovny za KSČM Jiří Dolejš:

„Rozpočet samozřejmě by měl stát na návrzích zákonů, které už budou v účinnosti. Zdá se, že se bude velmi benevolentně toto pravidlo vykládat, protože celá řada zákonů ještě ani nepřišla do sněmovny, a budeme s napětím sledovat, jestli se to stihne do 3. čtení rozpočtu. To samo o sobě je již benevolence.“

„Dalším faktorem je, že se skrytě, neveřejně, možná počítá se změnami, které přijdou až po Novém roce. Mám na mysli především balíček zákonů, které přijdou na jaře a které by měly poněkud zlepšit příjmovou stránku státního rozpočtu, ale které budou mít negativní dopad – zejména tedy DPH. A to je signál o tom, že rozpočet je připravovaný chaoticky, že nemá už dnes pevný rámec a že i jak na straně úspor, tak na straně příjmů není promyšlený,“ řekl dále Dolejš a dodal:

„Navíc je tu otazník i nad prognózou, to znamená makroekonomická východiska, která ovlivní ta základní čísla, jsou velmi sporná. Protože prognóza, na které byl rozpočet zpracován, pochází z letních měsíců a předpokládá se, že podzimní prognózy budou korigovány směrem dolů, takže by se situace mohla spíše zhoršit. Podle těchto východisek se ukazuje, že nebudeme schopni takovou filozofii rozpočtu podpořit a že budeme proti rozpočtu už v prvním čtení, to znamená, v těch jeho základních parametrech.“

ČSSD kritizuje slabou přípravu

Také sociální demokraté jsou připraveni vládní návrh státního rozpočtu podrobit opoziční kritice. Místopředseda rozpočtového výboru za ČSSD Jiří Paroubek zároveň zdůrazňuje, že poslanci dosud neznají podrobnosti o vládních záměrech:

„Je to pro mě zatím taková tajemná věž, ten rozpočet, protože ty informace nemám. Znám zatím jenom objemy rozpočtového schodku, někde kolem 130 miliard korun, a to je tak všechno. Jaké budou hlavní proporce rozpočtu, jaký bude hospodářský růst, z kterého se bude vycházet, jaká bude dynamika některých výdajů, to skutečně nevím.“

„Samozřejmě že úkolem opozice je kritizovat a hledat slabá místa v činnosti vlády. Já myslím, že tady ovšem je to tak evidentní, že je to slabá příprava, a domnívám se, že vláda prostě neudělala všechno pro to, aby začala na té věci spolupracovat s Poslaneckou sněmovnou, a samozřejmě pokud bude takhle pokračovat, tak to nevzbuzuje žádný optimismus,“ myslí si Paroubek.

Kalousek kritiku odmítá

Kritiku opozice ohledně přípravy státního rozpočtu na příští rok důrazně odmítá ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek:

„Naprosto rozhodně odmítám, že je připraven chaoticky. Je připraven úsporně a zatahuje za záchrannou brzdu, protože kdybychom neučinili ta aktivní opatření, byl by deficit přes 200 miliard korun, někde kolem 6,6 procenta HDP, a to by mělo mimořádně negativní dopady nejenom na veřejné rozpočty, na správu státního dluhu, ale i na českou ekonomiku jako takovou.“

Očekáváte dnes při jednání o státním rozpočtu větší diskuse na nějaké konkrétní téma?

„Neočekávám žádné zásadní spory, pravděpodobně bude potřeba dokončit diskusi o definitivním rozdělení oněch 25 miliard na vědu a výzkum. Tady podotýkám, že peníze na vědu a výzkum jsou jediné prostředky, které se nekrátí z roku na rok. A samozřejmě musíme dořešit nález Ústavního soudu ve věci platů soudců – tam prostě na úkor někoho jiného soudci dostanou své výplaty,“ poznamenal Kalousek.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas přípravu každoročního klíčového zákona o státním rozpočtu hájí a věří, že vláda po dnešku předloží poslancům kvalitní a koncepční návrh.

Milada Richterová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme