Byty si lze pronajmout stále levněji, výše tržních nájmů klesá

Zatímco výše nájmů v bytech s regulovanými činžemi podle zákona postupně roste, tržní nájemné letos naopak dál zlevňuje. Nabídka bytů k pronájmu je v současnosti velmi široká a podstatně převyšuje poptávku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty

Nové byty | Foto: Marián Vojtek

Kvůli klesajícím cenám nemovitostí totiž řada majitelů byt raději pronajala než by ho prodala za nižší cenu. Na trh se také dostávají nemovitosti z privatizací obecních a podnikových bytů. Díky zvýšení nabídky se snižuje nájemné v celé zemi.

Jak říká David Černík z realitní kanceláře Maxima reality, největší pokles byl v Praze: „U menších cihlových bytů a obecně u panelových bytů byl ten pokles mezi pěti až 10 procenty. Například byt 2+1 v širším centru Prahy se před 10 lety dal pronajmout za 16 až 18 tisíc, před začátkem krize to bylo kolem 13 tisíc a v dnešní době je to kolem 10 tisíc plus poplatky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O reakcích na pokles výše tržních nájmů informoval v Odpoledním Radiožurnálu Tomáš Medek.

Podle údajů serveru realitymorava.cz klesl průměrný nájem u bytu 3+1 za poslední 2 roky nejvíc ve Zlínském kraji, a to o pětinu. Výrazně zlevnily pronájmy také v hlavním městě a v Severomoravském kraji. Jak dodává Jiří Pácal z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, ceny tržních a regulovaných činží se tak v některých regionech výrazně přiblížily.

„V podstatě jsou to téměř všechna menší města vyjma těch, která jsou v bezprostřední blízkosti Prahy či velkých krajských měst. Myslím, že velmi malé rozdíly mezi smluvními a regulovanými nájmy jsou u měst jako je například Pelhřimov, Humpolec či Znojmo,“ uvedl s tím, že tržní nájmy by se navíc měly dál postupně snižovat.

Deregulace nájemného může zvýšit zájem o vlastní bydlení

Podle odborníků je současný pokles smluvních nájmů důležitý pro hladký průběh deregulace. Šéf realitní kanceláře AAAbyty Otakar Šmíd očekává, že konec deregulace nájemného přinese zvýšený zájem lidí o vlastní bydlení.

„V některých regionech se dostanou na úroveň srovnatelnou pokud jde o tržní nebo i regulovaný nájem. A tady je otázka, jestli lidé spíš nezačnou inklinovat k tomu, že by místo placení nájemného nedosáhli na hypotéku a nepořídili si radši vlastní bydlení. Ty nájmy se v mnoha regionech blíží měsíční splátce hypotéky,“ vysvětlil.

Tomáš Medek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme