Spotřební daň za pivo rozpočtu nepomůže, tvrdí odborník

Poptávka po pivu letos klesne oproti loňskému roku o dvanáct procent. Takové jsou odhady Českého svazu pivovarů a sladoven České republiky. Je to všeobecný evropský trend, jehož důsledky mohou pivovarníci překonat pouze orientací na vzdálenější trhy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pivo

pivo | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

„Vlivů je několik,“ říká k poklesu poptávky v první polovině roku výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

„Zásadně největším vlivem je zvýšení daně o 33 procent, dále ekonomická krize provázená úbytkem turistů a letošní špatné počasí. Určitě také to, že maloobchodní řetězce kupují nápoje podobné pivu, které nemohou být pivem, ale pod privátními značkami je jako pivo prodávají pod cenou,“ jmenuje Veselý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý o snižování spotřeby piva a potřebě vývozu pro Rádio Česko

Některé pivovary zaznamenaly pokles, ale jiné zase nárůst. Jedná se o pivovary, které nejsou závislé na vývozu a dále regionálně orientované pivovary, které nebyly závislé ani na turistech. Jejich úbyte tudíž tak silně nepocítily.

Největší objem českého exportu míří do Německa. I zde krize zahýbala s čísly, jednoznačně se projevuje trend pomalého poklesu konzumace piva.

„Za posledních dvacet let tam nikdo na spotřební daň nesáhl, a přesto za posledních patnáct let klesla spotřeba piva o deset procent. U nás je v důsledku zvýšení spotřební daně pokles o dvanáct procent za jeden rok. Slovákům zvýšili v roce 2003 daň o sto procent a od té doby klesla spotřeba piva o třicet procent a zavřeli sedm ze třinácti pivovarů,“ porovnává Veselý.

Trhy, na které by se měli podle něho pivovarníci orientovat, jsou v Číně, jihovýchodní Asii, částečně Indii a v prakticky všech zemích jižní Ameriky, především v Brazílii.

Tam dochází k raketovému růstu spotřeby a pivovarníci se na tamní trhy snaží rychle dostat. Spíše než o dovoz piva jim jde o koupi místních pivovarů a vyrobu jejich piva přímo v dané zemi.

Zvýšená daň jen záplatuje

Jan Veselý upozorňuje na spornou efektivnost zvýšení spotřební daně na pivo: „Jsme občany této země a víme, že co jsme v minulých letech projedli, to musíme nyní řešit. Víme, že přispíváme na pokrytí dluhu i zvýšením spotřební daně.“

„Ukazuje se však, podle analýzy poradenské společnosti Pricewaterhouse Coopers, že z té konkrétní akce zvýšení spotřební daně na pivo vyjde porovnání příjmů a výdajů dohromady nula. To, co se vybralo na spotřební dani, se ztratilo v podporách v nezaměstnanosti v důsledku snížení prodeje, zavírání hospod atd.,“ varuje Veselý.

„Doufáme, že až bude zase potřeba pomoci státnímu rozpočtu a budou chtít zase zvýšit spotřební daň na pivo, že si uvědomí všechny dopady, které to má teď a budou při tom opatrní,“ uzavírá.

Lucie Maňourová, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme