Na fóru Zlatá koruna poradí experti, jak reformovat důchody

Účastníci Mezinárodního ekonomického fóra Zlatá koruna, politici i odborníci, včetně zahraničních expertů se budou zabývat otázkou, jak bohatí budou v České republice důchodci. Zatímco většina evropských zemí už reformu penzí provedla, u nás stále váháme.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční fórum Zlatá koruna

Finanční fórum Zlatá koruna | Foto: Zlatá koruna

Z průzkumu, který pro fórum připravila agentura Ipsos Tambor, je patrné, že ačkoliv se Češi bojí, že nebudou ve stáří dost finančně zajištěni, spoří si na důchod malé částky.

Politici napříč politickým spektrem tvrdí, že by na podobě reformy měla panovat široká shoda, ale kompromis hledají jen těžko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Doležal mluvil na Rádiu Česko o fóru Zlatá koruna

„Chceme politiky dostat na fórum společně s ekonomy . Jde o fórum, nechceme tedy hledat nějaká řešení nebo nabízet vlastní. Chceme, aby se o tomto problému začalo hovořit především mezi špičkovými ekonomy a politiky a aby se přenášely zkušenosti ze zahraničí. Pozvali jsem tedy premiéra Nečase, ministra práce a sociálních věcí Drábka nebo také pana Špidlu,“ uvedl ředitel Zlaté koruny Pavel Doležal.

Nový pohled na podobu penzijní reformy by mohli přinést zahraniční hosté. Ze Slovenska přijede Jozef Mihál, místopředseda vlády a ministr práce, sociálních věcí a rodiny, na fóru dále vystoupí Agnieszka Chłoń-Domińczak z Warsaw School of Economics a jeden z tvůrců švédské reformy, profesor University v Uppsale Edward Palmer. Německou penzijní reformu představí Roland Vogelmann z Bausparkasse Schwäbisch Hall.

Češi se bojí, že v důchodu nebudou zajištěni

Z průzkumu Ipsos Tambor vyplývá, jak se Češi staví k důchodové reformě. Devadesát procent dotázaných se bojí, že nebude na stáří zajištěno, přesto si na stáří nešetří dostatečné částky.

„Asi přetrvává pocit lidí, že o mě se má postarat stát. Průzkum také ukázal, že většina lidí má představu, že v současných penězích by měli mít důchod kolem čtrnácti tisíc korun. Lidé si neuvědomují, že jsou sami odpovědni za to, jak budou žít ve stáří. I když si na důchod spoří přes šedesát procent populace, tak ty částky jsou velmi malé. Jenom tři procenta si spoří kolem dvou tisíc měsíčně, což by měla být minimální výše u penzijního připojištění,“ pokračoval Doležal.

Sedmdesát procent těch, kdo si na důchod nespoří, to zdůvodňuje nedostatkem peněz. Ale spoření nepovažuje za nutné ani 36 procent respondentů s nadprůměrným a vyšším příjmem a 35 procent oslovených vysokoškoláků. Politiky tak zřejmě čeká široká kampaň věnovaná reformě.

„Bude to jeden z nejtěžších úkolů pro současnou vládu, pokud se politici shodnou na reformě. A zřejmě už opravdu jim nic jiného nezbývá, než se na ní shodnout. Bude potřeba opravdu silné informační kampaně. Kvůli tomu také toto fórum pořádáme,“ řekl ředitel Zlaté koruny.

Lidé však politikům moc nedůvěřují. I ze zmíněného průzkumu vyplývá, že lidé nevěří, že politici dokáží reformu důchodů dobře připravit.

„Naprostá většina je přesvědčená o nevyhnutelnosti penzijní reformy, ale důvěru v politické strany nemají. Více než pětina jim absolutně nevěří,“ potvrdil Doležal.

Václav Pešička, Martina Mašková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme