Energetickému regulačnímu úřadu hrozí ústavní stížnost

Česká fotovoltaická průmyslová asociace chce podat ústavní stížnost proti Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ). Tvrdí, že zdražení elektřiny kvůli příspěvku na obnovitelné zdroje nebude tak velké, jak úřad avizoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko)

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko) | Foto: European Commission Audiovisual service

Obviňuje regulátora, že se dopustil špatného výpočtu. Jednak že počítá s mnohem větší kapacitou slunečních elektráren, připojenou do sítě ke konci roku, než je reálné. A zároveň že úřad podhodnotil celkovou spotřebu elektřiny v příštím roce.

Tento údaj je důležitý pro stanovení výše příspěvku na jednu kilowatthodinu. Podle propočtů asociace by měl dopad podpory obnovitelných zdrojů pro domácnosti příští rok dosáhnout maximálně sedmi až osmi procent, zatímco úřad mluví o téměř třinácti procentech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt mluvil v Ozvěnách dne o chystané žalobě zástupců provozovatelů fotovoltaických elektráren

„Ta ústavní stížnost byla diskutovaná s právníky a může být podána až v okamžiku, kdy ERÚ vydá cenový výměr. Ústavní činnost je formálně připravena a my čekáme pouze na to, až ERÚ vydá cenový výměr v intencích, jaké avizoval. To znamená zdražení o třináct, potažmo sedmnáct procent,“ zdůraznil prezident České fotovoltaické průmyslové asociace František Smolka.

Smolka: Bráníme normálního občana

Cenové rozhodnutí přirovnal Smolka k šíření poplašné zprávy: „A hlavní viník je fotovoltaika. To se nám nelíbí a chceme to změnit. Hlavně ale chceme bránit normálního občana. Pokud bude vydáno cenové rozhodnutí a bude schváleno, tak dopad pocítí každý občan. Zčásti tedy jde i o naše zájmy, ale hlavně jde o zájmy všech občanů.“

„Regulační úřad lidi nestraší. Spíš říká lidem realitu, která může nastat. Protože to závisí to na tom, kolik výkonu bude instalováno ve fotovoltaických elektrárnách, museli jsme udělat určité zpřesnění. Nejde o nějaké odhady, ale o prověrky přímo na stavbách. Takže naše čísla jsou poměrně přesná. Pokud se výrazně nezmění počasí, tak se moc měnit nebudou,“ reagoval předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt.

Místopředseda úřadu Blahoslav Němeček si však za svým výpočtem stojí. Například při odhadu množství solárních elektráren, které budou uvedeny do provozu do konce roku, vycházel z už uzavřených smluv.

Fiřt: Nejde o lobby

Postupem fotovoltaiků je místopředseda úřadu překvapen. Mají totiž domluvenou schůzku na tento čtvrtek:

„Velmi mě překvapuje, že zástupci asociace zvolili podivný způsob, že nám dva dny před tou schůzkou hrozí podáním podnětu k ústavnímu soudu a říkají, že jsme to spočítali špatně, aniž by si k tomu ověřili nějaké další informace. ERÚ v danou chvíli zveřejnil údaje a spočítal je tak, jak je to plně v souladu s vyhláškou, která stanovuje postup pro výpočet toho příspěvku.“

Podle Josefa Fiřta je téměř vyloučeno, že bude připojeno mnohem méně fotovoltaických elektráren, než tvrdí Energetický regulační úřad:

„Nemyslím si, že se optimistický odhad fotovoltaikářů, že půjde pouze 1200 MW na konci roku, naplní. Současná rozpracovanost ukazuje, že instalovaný výkon bude výrazně vyšší. Obávám se, že oni vycházejí pouze ze svých údajů a nezahrnují do toho další náklady, které tato položka obsahuje.“

Provozovatelé solárních elektráren také tvrdí, že mají podezření, že za snahou zvyšovat neodůvodněně odhady růstu cen stojí lobby velkých elektrárenských společností.

„To je hluboký omyl. Lobby se může snažit o senu silové elektřiny, tedy té, která se obchoduje na burze. Položka, o které hovoříme, je regulovaná a ta nepřijde do žádného zdroje, který vyrábí elektřinu. Kolik vybereme, to druhý dostane, včetně fotovoltaikářů,“ dodal Fiřt.

Jitka Hanžlová, Veronika Sedláčková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme