Evropskou ochrannou známku budou mít i špekáčky

Špekáčky, lovecký salám a spišské párky získají od Evropské unie chráněné označení pro tradiční speciality. Proti jejich registraci nepřišly ve stanovené půlroční lhůtě žádné námitky, které by ji mohly zvrátit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stánek s uzeninami

Stánek s uzeninami | Foto: Jiří Hošek

Podle europoslance Jana Březiny, který se problematikou chráněných označení zabývá, pomůže registrace zejména spotřebitelům lépe vyhledávat kvalitní špekáčky. Ty budou totiž muset obsahovat minimálně 56 procent hovězího a vepřového masa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Europoslanec Jan Březina o tématu mluvil v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„Například pod názvem špekáček by k nám mohlo být dováženo, a také k nám je někdy dováženo, leccos,“ vysvětlil europoslanec Březina, proč Česká republika o chráněné označení těchto produktů stála.

„Ale abychom byli spravedliví: i vůči domácím výrobcům jsou ty nastavené podmínky tvrdé, protože podmínkou je dodržet technologický způsob přípravy a například obsah masa. Vám by se nemělo stát, že byste pod označením špekáček koupil něco, co má méně než 56 procent masa,“ doplnil.

Česká republika je podle Březiny z nových členských států Unie nejúspěšnější v počtu získaných chráněných označení různých stupňů.

„Je to mimo jiné způsobeno tím, že v tomto směru velice dobře pracují příslušné instituce, Úřad pro ochranu průmyslového vlastnictví a ministerstvo zemědělství. Takže v tom řetězu výrobce, ten, kdo má zájem o registraci a schopnost příslušných institucí, jsou všechny články pevné, takže se nám daří,“ dodal europoslanec.

Marika Táborská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme