Vláda schválila vydání dluhopisů za více než 140 miliard korun

Vláda schválila vydání dluhopisů za více než 140 miliard korun. Podle ministerstva financí by peníze měly hradit většinu schodku státního rozpočtu za loňský rok. Dluhopisy by měly mít splatnost až 50 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Marián Vojtek

„Tyto dluhopisy už jsou emitovány. Byl to mix domácího a zahraničního trhu,“ říká ředitel Odboru řízení státního dluhu ministerstva financí Petr Pavelek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nečas - vláda - dluhopisy.mp3

Vydání státních dluhopisů je jedinou možností, jak financovat schodek státního rozpočtu. Tak vysokou půjčku by Česká republika jinak nezískala.

„Tento návrh umožňuje vydat ministerstvu financí státní dluhopisy na domácím nebo zahraničním trhu maximálně do výše 148 miliard korun. Požádali jsme sněmovnu, aby s návrhem vyslovila souhlas už v prvním čtení," řekl po jednání vlády premiér Petr Nečas (ODS).

„Vláda může vydat státní pokladniční poukázky, což jsou krátkodobé dluhopisy nebo se může podívat na finanční trhy a půjčit si tam na delší dobu,“ vysvětluje analytik ČSOB Petr Dufek a pokračuje:

„Je rozumné, že ministerstvo financí emituje celou škálu dluhopisů, počínaje těmi krátkými až po ty dlouhé.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Dluhopisy.mp3

Padesátiletá splatnost dluhopisů je podle ředitele Odboru řízení státního dluhu ministerstva financí Petra Pavelka rámec, nikoli podmínka:

„Tuto maximální splatnost v současnosti ani není možné vydávat efektivně. Je to jakýsi rámec, který nám umožňuje vydávat celou strukturu potenciálních splatností na finančním trhu. Ale efektivně se průměrná emisní splatnost nyní pohybuje kolem šesti let.“

Spousta věcí se ale může během několika let změnit, dluhy zůstávají a na někoho přecházejí. I s tím investoři počítají, když nakupují státní dluhopisy v horizontu dvaceti a více let.

„Troufnu si říct, že Česká republika je na tom lépe, než řada zemí, které platí eurem. Vnímání rizika České republiky je velmi příznivé, ve srovnání s řadou zemí Evropské unie. Investoři České republice stále věří,“ dodává Dufek.

Naďa Bělovská, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme