Solární boom v ČR končí. Poslanci omezili podporu fotovoltaice

Solární boom v Česku by měl skončit. Poslanci ve zrychleném řízení schválili vládní novelu, která omezuje podporu výroby elektřiny ze slunce. Ta by se měla nově vztahovat jen na solárních panely na střechách a budovách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní zahájení provozu největší české solární elektrárny Vepřek na Mělnicku

Slavnostní zahájení provozu největší české solární elektrárny Vepřek na Mělnicku | Foto: Jana Huzilová

Elektrárny, které jsou na zemědělské půdě, o ni naopak mají přijít. Vláda si od návrhu slibuje, že omezí nárůst cen elektřiny pro domácnosti a firmy.

Předlohu teď posoudí Senát. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek tvrdí, že novela má předvším omezit výstavbu dalších elektráren:

„Už nebudeme podporovat fotovoltaické elektrárny, které jsou na polích nebo ve volných prostorách, pouze na budovách nebo na konstrukcích budov, a to pouze do 30 kilowatt. Dále nebudeme podporovat tzv. ostrovní provozy . Tímto do budoucna zamezíme tomu, aby bylo instalováno dalších zhruba 700 megawatt, čímž problém zmenšujeme.“

Poslanci do druhé čtení dnes pustili také vládní novelu, která zavádí srážkovou daň pro elektrárny zapojené do provozu loni a letos ve výši 26 procent.

Martina Spěváčková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme