Poslanci zatím v rozpočtu navrhují jen drobné přesuny

Sněmovní rozpočtový výbor dnes podpořil jen drobné přesuny v návrhu státního rozpočtu pro příští rok z celkových deseti změn, které doporučili poslanci z jiných výborů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Neprošel například návrh školského výboru, který chtěl přidat miliardu korun vysokým školám z vládní rozpočtové rezervy. Naopak podpořené přesuny peněz se týkají resortů dopravy a zemědělství a jsou celkem za 151 milionů korun.

Ministerstvo dopravy by mělo mít milion korun na podporu obnovy historických železničních vozidel na úkor výdajů spojených s dopravní politikou. V kapitole ministerstva zemědělství by zase mělo jít 150 milionů korun ve prospěch národních dotačních programů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání poslanců rozpočtového výboru sledovala pro Rádio Česko Milada Richterová

Porcování medvěda prý letos nebude

Požadavky z regionů známé jako porcování medvěda poslanci z rozpočtového výboru neodsouhlasili vůbec. Celkem přišlo 45 žádostí. Śéf výboru Pavel Suchánek z ODS k tomu pro Rádio Česko podotkl: „Jako předseda rozpočtového výboru věřím, že těchto pozměňovacích návrhů bude co nejméně.“

Vládní návrh státního rozpočtu na příští rok bude na nadcházející prosincové schůzi sněmovny klíčovým bodem. S předlohou , kterou už čeká druhé a závěrečné čtení, nesouhlasí jako s celkem opoziční ČSSD a KSČM. Rádiu Česko to potvrdil úřadující předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka:

„Musím říci, že i když v některých výborech už jsou schvalovány pozměňovací návrhy, tak platí, že návrh rozpočtu je špatně koncepčně založen a nelze ho opravit tak, že by byl pro poslance ČSSD přijatelný.“

Velké výhrady mají v celkové vládní předloze státního rozpočtu na rok 2011 i komunisté. „Platí, že s tímto návrhem nesouhlasíme, neboť je proti rozvojový, proti růstový . Je to pouze účetní škrtání navíc na úkor příjmově nejslabších vrstev obyvatelstva,“ Řekl Rádiu Česko předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Místopředseda rozpočtového výboru za TOP 09 Jan Farský k výhradám levicové opozice říká: „Každý, kdo se podívá na rozpočet, který je ve schodku už tolik let, tak pokud nechce přenášet odpovědnost za chyby minulých vlád na svoje děti a vnuky, tak nezbývá než skutečně přistoupit k odpovědnému hospodaření.“

Druhé čtení bude za týden

Schůze poslanců začne příští úterý 7. prosince. Od středy by se pak měli zabývat druhým čtením rozpočtu, kdy je možné přednášet pozměňovací návrhy na přesuny peněz uvnitř rozpočtu.

Jeho závěrečné schvalování má přijít na řadu o týden později. Pokud by se nepodařilo rozpočet schválit do konce roku, hrozilo by státu rozpočtové provizorium. Před ním varují politici i ekonomové.

Milan Kopp, Milada Richterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme