Poslanci navrhli desítky změn v rozpočtu

Čeští poslanci navrhli při druhém čtení vládní předlohy zákona o státním rozpočtu na příští rok desítky změn. Klasické porcování medvěda už moc možné není, ale přesuny peněz teoreticky ano. Většinu z nich navrhla opoziční levice. Ministr financí Miroslav Kalousek před nimi v úvodním slově varoval. "Kde nic není, ani smrt nic nebere," řekl ve sněmovně. První pozměňovací návrh ovšem přednesl premiér Petr Nečas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka (ČSSD) kritizuje vládu

Bohuslav Sobotka (ČSSD) kritizuje vládu | Foto: Tomáš Adamec

Předseda vlády a ODS chce přesunout v rozpočtu miliardu korun z nákladů na dluhovou službu ve prospěch vysokých škol. Na splátkách dluhu prý Česká republika podle Načase ušetří.

„Protože se jednoznačně ukazuje, že je možné na příští rok snížit náklady dluhové služby. To umožní uvolnit miliardu korun, kterou navrhnu přesměrovat do podpory vysokého školství. Protože tam, kde dosáhne pozitivních úspor, to budeme směrovat právě do těch oblastí, které mají výrazný multiplikační činitel z hlediska dlouhodobé konkurenceschopnosti,“ vysvětlil premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci navrhli desítky změn v rozpočtu. Ve sněmovně natáčela parlamentní zpravodajka Rádia Česko Milada Richterová.

Z koaličních poslanců ještě navrhla Jitka Chalánková z TOP 09 a Starostové posílit o 100 milionů korun kapitolu ministerstva dopravy - na dotace jízdného pro postižené lidi. Ministr financí Kalousek k tomu uvedl, že jde v podstatě o koaliční návrhy a mají jeho podporu.

Zákonodárce stran vládní koalice pak ve sněmovně poněkud překvapila a zaskočila - ve vztahu k očekávanému schvalování zákona o stáním rozpočtu - hrozba poslance za Věci veřejné a někdejšího senátora Josefa Novotného.

Poslanec VV: Mám problém hlasovat o rozpočtu

„Jako člen vládní koalice, pokud nedostanu jasnou odpověď, jak se bude řešit zdanění hazardu pro rozpočet příštího roku a zároveň, jak se bude řešit ztransparentnění procesu odpouštění daní a penále a dalších věcí, tak mám velký problém hlasovat příští týden o státním rozpočtu na příští rok,“ řekl.

I na to ve sněmovně okamžitě reagoval ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek: „Nikdy jsem neodpustil daň. A tato feudální pravomoc, kterou ministr financí ze zákona o správě daní a poplatků má, mě samotnou existencí dráždila do té míry, že v novém daňovém řádu, který bude účinný od 1. ledna 2011 už tato feudální pravomoc ministra financí není zakotvena.“

Předsedkyně poslaneckého klubu Věci veřejné Kristýna Kočí označila výrok svého stranického kolegy Novotného za nešťastný. Podle ní se klub Věcí Veřejných v úterý sejde s premiérem Petrem Nečasem a téma hazardu s ním probere.

„Musím přiznat, že tato formulace podle mého názoru nebyla úplně šťastná. Spíše se jednalo o jeho osobní prosbu, aby se jeho požadavek, tedy téma hazardu, bylo považováno za velmi důležité. Pro něj je to klíčové, stejně jako pro naši stranu a věřím, že bude premiérem ujištěn, a že státní rozpočet stejně jako ostatní poslanci VV podpoří,“ řekla Kočí.

ČSSD rozpočet nepodpoří

Řadu návrhů na přesuny peněz v kapitolách státního rozpočtu na příští rok pak ve sněmovně načetli už jen poslanci opozičních ČSSD a KSČM. Bez ohledu na očekávané konečné hlasování o těchto změnách přitom obě strany avizují, že se jim vládní předloha nelíbí a že ji příští týden nepodpoří.

Rádiu Česko to za sociální demokraty potvrdil jejich úřadující předseda Bohuslav Sobotka: „My se domníváme, že rozpočet je natolik koncepčně špatný, že už ho nejde vylepšit pozměňovacími návrhy. Přesto chceme navrhnout alespoň částečné změny tak, aby i koaliční poslanci přemýšleli o tom, že přece jen tu práci vláda neodvedla úplně dobře.“

ČSSD podle něj navrhuje posílit prostředky pro poskytovatele sociálních služeb. Dále posílit provozní prostředky pro policisty a hasiče, protože jde o ochranu života, zdraví a majetku občanů. Sociální demokraté také navrhují dorovnání přímých plateb pro zemědělce. „Platí, že my bez ohledu na to, jaké návrhy budou přijaty pro státní rozpočet hlasovat nebudeme,“ zdůraznil.

Rozpočet nepodpoří ani KSČM

Pro vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2011 nezvednou ruku příští středu ve sněmovně ani komunisté. Rádiu Česko to potvrdil člen jejich rozpočtového výboru poslanec KSČM Jiří Dolejš.

„Rozpočet je koncepčně špatně a změny, které projdou, určitě nebudou velké, protože manévrovacího prostoru je daleko méně. Přesto druhé čtení odhalilo, že jisté rezervy v rozpočtu jsou,“ uvedl.

Samotný premiér podle něj navrhl změnu v rozsahu jedné miliardy. „My jsme navrhovali, aby kromě vysokých škol to bylo využito v oblasti sociálních služeb, výkonu státní správy na obcích a také politiky zaměstnanosti. Uvidíme, jak rozhodne při třetím čtení sněmovna. I kdyby rozhodla kladně, myslím, že rozpočet není dobrý a měla by za něj nést odpovědnost koalice. Tento návrh rozpočtu podpořit nemůžeme,“ uvedl.

O pozměňovacích návrzích rozhodnou poslanci při závěrečném schvalování hospodářského plánu na příští rok příští středu 15.prosince.

Milada Richterová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme