Čeští zemědělci a ministerstvo se utvrzují ve společném postoji vůči EU

O balíku změn ve společné zemědělské politice v Evropské unii po roce 2013 se sice bude diskutovat celé příští dva roky, ale zdejší diplomacie by měla na evropském poli hrát podle jednotných domácích not. Právě dnes podepíší zástupci ministerstva zemědělství a nejvýznamnějších nevládních organizací v resortu dohodu o společné pozici Česka k této politice, kterou mají společně prosazovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí | Foto: Tomáš Adamec

Podle předešlých vyjádření ministerstva budou Češi v Unii usilovat o spravedlivé podmínky pro podnikání všech zemědělců v Unii a omezení přílišné regulace. Praha zároveň odmítá takzvané zastropování plateb, tedy omezení pro velké hospodáře.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech českého zemědělství mluvili na Rádiu Česko Jan Veleba, prezident Agrární komory, a Václav Koutný, soukromý farmář, který hospodaří na Olomoucku

„Dnes pravděpodobně dojde k malému historickému okamžiku, protože se podařilo sjednotit názor šesti organizací a ministerstva zemědělství. Jejich zástupci podepíší dokument, který je pro české zemědělství velice dobrý,“ říká Jan Veleba, prezident Agrární komory.

Podle Veleby znamenají spravedlivé podmínky, které chtějí v evropské zemědělské politice prosazovat to, aby zmizely rozdíly mezi starými a novými zeměmi.

„Konkrétně ale ještě nelze mluvit. Evropský rozpočet ještě není schválen. Teprve poté se může začít precizovat konečná podoba reformy společné zemědělské politiky Evropské unie,“ pokračuje Veleba.

„Původní představa byla, že se mají podporovat rodinné farmy a venkov. S tím nemá industriální zemědělství a výroba potravin nic společného. Proto bych byl pro zastropování plateb, což by se dotklo obrovských zemědělských podniků,“ uvádí Václav Koutný, soukromý farmář, který hospodaří na Olomoucku.

Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme