V insolvenčním řízení s Oděvním podnikem Prostějov byly chyby

Ústavní soud potvrdil, že v insolvenčním řízení s Oděvním podnikem Prostějov byly chyby. Vyhověl tak stížnosti České spořitelny a firmy Reico Investments Alfa proti postupu Krajského soudu v Brně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

OP Prostějov

OP Prostějov | Foto: Tomáš Adamec

Obě společnosti patří k věřitelům Oděvního podniku a vadilo jim, že je soud nenechal hlasovat na dubnové schůzi věřitelů. Firmy se proto nemohly zapojit do hlasování o odvolání insolvenčního správce.

V případě České spořitelny to bylo kvůli jejímu údajnému koncernovému propojení s Oděvním podnikem. Soudce Jan Kozák to odůvodnil tím, že Česká spořitelna má rozhodující vliv na fungování Oděvního podniku.

Podle Ústavního soudu tak významné omezení práv krajský soud dostatečně nezdůvodnil, a tím porušil právo stěžovatelů na spravedlivý proces.

Ředitel odboru restrukturalizace a vymáhání České spořitelny Daniel Hříbal rozhodnutí Ústavního soudu přivítal.

„My to vnímáme tak, že dnes se rozhodovalo o tom, jestli argument o koncernu může takto zásadním způsobem omezit hlasovací práva. Byli jsme přesvědčeni, že jsou naše práva poškozována u Krajského soudu v Brně a Ústavní soud nám dal za pravdu, takže jsme spokojeni,“ řekl Daniel Hříbal.

Včera shodou okolností krajský soud vyhověl žalobě České spořitelny a zrušil rozhodnutí o prohlášení konkurzu na prostějovskou oděvní firmu.

Podle žaloby bylo insolvenční řízení přiděleno samosoudci Janu Kozákovi v rozporu se zákonem. Insolvenční řízení se tak vrátilo do fáze reorganizace.

Rozhodnutí o zrušení konkursu dosud nenabylo právní moci. Účastníci se ještě mohou odvolat. Jestli se případem bude dál zabývat Jan Kozák, není jisté.

Jana Zemanová, Vlasta Gajdošíková, Marika Táborská, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme