Penta představila návrh restrukturalizace Sazky

Investiční společnost Penta chce převzít českou loterijní jedničku - Sazku. Sportovním svazům představila restrukturalizační návrh, který by měl současné potíže Sazky vyřešit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Partner investiční skupiny Penta Marek Dospiva

Partner investiční skupiny Penta Marek Dospiva | Zdroj: ČTK

Jak hlásil reportér Martin Drtina ve Zprávách o čtvrté, podle Penty stojí Sazka na pokraji bankrotu, a to prý hlavně vinou série manažerských pochybení jejího vedení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Drtina ve Zprávách o čtvrté

Z nesnází jí chce vyvést posílením likvidity. Jen na příští rok odhaduje potřebu na 2 až 3 miliardy korun – pokud se však na tom shodne s akcionáři, což je především Český svaz tělesné výchovy.

Výměna vedení

Dalšími podmínkami je pak okamžitá výměna vrcholového managementu, prodej nepotřebného majetku včetně Malé arény, případně i O2 arény. A pozastavení veškerých investic.

Čas na rozmyšlenou mají akcionáři do 18. ledna, kdy hlavní věřitel Sazky, Radovan Vítek plánuje podat na Sazku návrh na insolventní řízení.

Zástupci několika sportovních svazů uvítali – zajistí jim totiž financování. Výkonný výbor ČSTV o ní bude jednat v lednu.

Sazka má svůj plán

Generální ředitel Sazka Aleš Hušák už dříve uvedl, že jeho společnost čelí silnému tlaku na nepřátelské převzetí. Podle Hušáka je Sazka zdravou společností a chce to dokázat i tím, že zprůhlední finanční toky. Věřitelé je budou moci sledovat na jednom účtu.

Aleš Hušák, generální ředitel Sazka a.s. | Foto: Tomáš Adamec

Loterijní gigant také seškrtá všechny nepotřebné náklady a prodá majetek, včetně dceřiných společností, které nejsou bezprostředně potřebné k jejímu podnikání.

Názory se různí

Místopředseda Českého olympijského výboru pro ekonomiku Jiří Kejval v Ozvěnách dne uvedl, že účastníci měli při cestě na jednání 2 scénáře:

„Buď se Sazka se situací vypořádá, ale řadu let sport neuvidí žádné peníze. Nebo horší scénář, že se to Sazce nepodaří a o zdroj financování přijdeme úplně. Pak jsme obdrželi návrh společnosti Penta, která navrhla, že by navýšila základní mění, investovala do společnosti byla by schopna vyplácet pravidelně nějakou částku do českého sportu,“ vysvětlil Kejval

Přehrát

00:00 / 00:00

K tématu se v Ozvěnách dne vyslovili Místopředseda Českého olympijského výboru pro ekonomiku Jiří Kejval a Miroslav Motejlek, ekonomický komentátor

Současně zdůraznil že závěry se dají dělat až po posouzení písemné nabídky. „Protože jedna věc je ústní nabídka a drhá až to uvidíme na papíře a necháme si udělat analýzy.“ Připustil, že podle mediálních zpráv není situace Sazky dobrá. „A z toho je třeba mimo jiné vinit i management.“

Kejval také poznamenal, že požadavky Penty vyžadují svolání valných hromad všech akcionářů, a to je otázka několika měsíců.

Miroslav Motejlek, ekonomický komentátor v Ozvěnách dne za hlavní postavu označil Radovana Vítka. „Sazka mu dluží peníze, které má zaplatit. A sazka neplatí, nedodržuje zákony, nedodržuje vůbec nic. On chce jen své peníze – je investor, který kupuje, aby vydělal.“

Podle Motejlíka se Penta o nepřátelské převzetí nesnaží. „typickým predátorem tomto smyslu je Radovan Vítek, to ukázal v minulosti například ve Včele.“

Milan Kopp, Martin Drtina, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme