Padesát procent Čechů se bojí ztráty zaměstnanání

Obavy z dopadů hospodářské krize se prohlubují. Více než polovina Čechů má obavu ze ztráty zaměstnání a celková situace se podle nich nebude zhoršovat, ale ani výrazně zlepšovat. Lidé si připouštějí možnost státního bankrotu v horizontu několika let, pokud nebudou přijata vhodná protikrizová opatření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

To je pár bodů z průzkumu společnosti Ipsos Tambor, který byl vypracován exkluzivně pro blížící se VI. Mezinárodní ekonomické fórum Zlaté koruny. Podle zástupce společnosti Ipsos Tambor Tomáše Macků považují Češi současnou situaci jako horší, než byla loni:

„Když jsme prováděli tento výzkum v lednu loňského roku, tak pouze 36 procent populace uvedlo, že pocítili konkrétní dopad krize. Když jsme realizovali výzkum teď v březnu, tak tuto informaci už uvedlo 82 procent populace. Je vidět, že krize dopadá na každého z nás. Dokonce jedna třetina populace uvedla, že pocítila výrazně dopad krize na vlastní ekonomickou situaci."

Přehrát

00:00 / 00:00

O průzkumu společnosti Ipsos Tambor mluvil na Rádiu Česko její zástupce Tomáš Macků.

Lidé proto začínají šetřit a jsou ochotni si některé věci odepřít. „Lidé snižují výdaje daleko více než loni na podzim. Jako obranu proti krizi na podzim uvedlo šetření něco přes 40 procent populace. Nyní už to uvádí dvě třetiny populace,“ vysvětluje Macků.

Podle něj jsou lidé ochotni šetřit na věcech, které si může člověk odpustit nebo může investici odložit, jako například investice do domácnosti, nákup elektroniky nebo spotřebního zboží. Lidé navíc počítají se snížením nákladů za návštěvy kaváren a restaurací. Zajímavé ale je, že přes všechno šetření stále 37 procent lidí plánuje i letos zahraniční dovolenou.

80 procent lidí podle průzkumu vnímá další zadlužování státu jako budoucí ohrožení své životní úrovně. Průzkum je navázán na ekonomické fórum Zlaté koruny a jeho téma, tedy zadlužování státu a strategie, jak z krize ven.

Patricie Polanská, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme