ČR krizi zatím odolává. Její dozvuky přijdou ještě letos

Česko dobře odolává hospodářské krizi. Alespoň ve srovnání s ostatními zeměmi sedmadvacítky. K tomuto závěru došli zástupci evropských zaměstnavatelů. Zařadili naši republiku na úroveň Dánska, Německa a Rakouska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurobankovky

Eurobankovky | Foto: Jan Rosenauer

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla, který je zároveň členem prezídia Konfederace evropského podnikání - Business Europe, je to způsobeno hlavně tím, že ČR nemusela řešit pomoc bankovnímu sektoru.

„Druhý důvod je ten, že ČR se nachází zhruba rok a půl v politické krizi a parlamentní většinové usnesení jsou zpravidla blokovaná. Kvůli tomu neprošla některá rozhodnutí typu šrotovného a další populistické nesmysly, které aplikovaly jiné země sedmadvacítky, což ve finále zapůsobilo na ekonomiku země veskrze kladně,“ řekl Míl ve Stalo se dnes a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

ČR dobře odolává hospodářské krizi. Téma pro prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla.

„Třetím důvodem je načasování krize. Do ČR dorazila se zpožděním. Dá se tedy očekávat, že její dopady ještě naplno nepociťujeme, ale zároveň to znamená, že odsud její dozvuky odejdou později než u jiných zemí.“

Makroekonomické ukazatele pro rok 2010 se ale podle Míla nikterak dramaticky nezmění, nicméně přehnaný optimismus rovněž není na místě.

„Výrazné oživení v Německu je nicméně pro ČR dobrou zprávou, jelikož právě německý trh je pro náš export určující. Právě Němci začali omezovat dřívější záchranářská opatření poměrně včas a pustili se do ozdravení veřejných financí, jakožto do jediné možné cesty k prosperitě. To ještě ČR čeká. Je škoda, že politici nenašli odvahu napříč spektrem v rámci krize šetřit a reformovat právě veřejné financi. Místo toho se zvýšily daně, a to není cesta, která vede k prosperitě,“ myslí si Míl.

Podle Míla ČR také pomohlo dočasné oslabení koruny, zejména pak exportérům. „Kdybychom platili eurem, dopady krize by byly zřejmě větší. Na druhou stranu je současná volatilita koruny spíše na škodu. Do budoucna proto jednoznačně euro v ČR podporuji. I v této souvislosti bude hodně záležet na tom, jak si eurozóna aktuálně poradí s problémy Řecka a Španělska,“ uzavřel prezident Svazu průmyslu a dopravy.

Lukáš Vincourek, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme