Akcie ČEZ jsou kvůli povolenkám a Temelínu pod tlakem

Energetická společnost ČEZ je na pražské burze pod tlakem. Zatímco trh včera v průměru posílil o procento, jeho akcie ztratily 1,6 procenta a dostaly se tak na úroveň 803 koruny za kus. To je největší pokles od 29. září a druhý nejvyšší za celý rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ. Ilustrační foto.

ČEZ. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Důvodem poklesu jsou spekulace o možném odkladu rozšíření jaderné elektrárny Temelín a také možnost, že by kvůli problémům se solární elektřinou mohl ČEZ přijít o emisní povolenky, které měl původně dostat zdarma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Energetická společnost ČEZ je na pražské burze pod tlakem. Téma pro analytika Bohumila Trampotu

U emisních povolenek by mělo být jasno v řádu dní. Podle analytika společnosti Atlantik Bohumila Trampoty je právě tato zpráva pro akcie ČEZ negativní. Od úterý, kdy se tato možnost diskutuje, ztratily kolem dvou procent.

„Pokud by vláda zasáhla a pokud bychom počítali nejhorší variantu, že by si musel ČEZ od roku 2013 všechny své potřeby ohledně emisních povolenek kupovat v aukcích, tak by to absolutní číslo do roku 2020 bylo někde na úrovni 40 miliard korun, což samozřejmě není pozitivní zpráva,“ uvedl Trampota.

Rozhodnutí ohledně Temelína se čeká 19. října. „Je třeba si uvědomit, že dostavba jaderné elektrárny je běh na dlouhou trať. Myslím si, že odložení o dva roky, jak o tom spekulují média, by na hospodaření ČEZ zase takový vliv nemělo,“ míní analytik.

ČEZ začíná šetřit

ČEZ zároveň informoval o útlumu investic v Polsku a na Balkáně. Podle Trampoty to dokládá, že energetická společnost začíná šetřit.

„Jak zaznělo na několika prezentacích, nyní je podle managementu ČEZ čas konsolidace, čas využívání uskutečněných akvizic, čas na to, aby se utlumily investice v zahraničí, čehož jsme nyní svědkem, a na to, aby se ČEZ soustředil na domácí trh, kde je prioritou číslo jedna dostavba Temelína,“ potvrzuje Trampota.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme