Až do začátku října. ČEZ prodloužil odstávku druhého bloku Temelína o více než týden

ČEZ prodloužil odstávku druhého bloku Temelína o více než týden až na začátek října. Zároveň stojí i první blok. Výpadek výroby by měl dosáhnout zhruba jedné tisícovky megawatt elektřiny. Výpadek může negativně ovlivnit konečné hospodaření skupiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Temelín v roce 2015. Aktuálně jihočeská elektrárna kryje pětinu české spotřeby

Temelín v roce 2015. Aktuálně jihočeská elektrárna kryje pětinu české spotřeby | Foto: ČEZ, a. s., Jaderná elektrárna Temelín

Podnik může stojící Temelín nahradit výrobou v jiných svých elektrárnách, potvrdil mluvčí skupiny Ladislav Kříž.

„Samozřejmě Temelín je jednou z nejefektivnějších elektráren, tudíž nahrazujeme to výrobou v dražších elektrárnách,“ říká.

To ale znamená produkci dražšího proudu při stále nízkých cenách elektřiny. A to by mohlo negativně ovlivnit konečné hospodaření skupiny, včetně výše vyplácených dividend. Ty za loňský rok byly 40 korun, letos to ale podle analytika Patrie Tomáše Sýkory může být méně.

„Ta dividenda by mohla maximálně dosáhnout 25 korun. Tady je ovšem otázka, zda-li to státu jako hlavnímu akcionáři bude stačit,“ vypočítává Sýkora.

Pokud to státu stačit nebude, může podnik tlačit například k rozpouštění rezerv z minulých let.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme