Banky ruší bonusy na kreditních kartách, klienti tak doplácí na evropskou regulaci

Některé banky ruší bonusové programy na kreditních kartách. Nově tak jejich klienti přijdou o peníze, které jim banky za placení kartou vracely. Může za to regulace, kterou loni schválil Evropský parlament. Ta výrazně snížila poplatky obchodníků za každou transakci kartou ve prospěch jejich vydavatelů, tedy bank. Na změnu tak doplácí hlavně klienti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Platební karta, peníze

Platební karta, peníze | Foto: Fotobanka Pixabay

Za každou platbu kartou v kamenném obchodě, na internetu nebo třeba i v zahraničí dávaly banky procento z částky zpět. Navíc klienti některých peněžních ústavů si mohli vybrat, kam jim peníze banky vrátí, jestli na účet, nebo třeba na penzijní nebo stavební spoření.

Například Česká spořitelna ale od 1. srpna tento bonusový program ruší. Byl pro ni totiž drahý, říká její mluvčí Klára Pačesová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Banky ruší bonusy na kreditních kartách, klienti tak doplácí na evropskou regulaci. Podrobnosti zjišťovala Barbora Kladivová

„Bonusy ke kreditním kartám jsme byli nucení výrazně omezit, a to vzhledem k evropské regulaci na platby kartou. Kvůli této regulaci klesá čistý výnos z karet o desítky milionů korun ročně a náklady na odměny ke kartám dlouhodobě rostou, což není dlouhodobě udržitelné.“

Ke stejnému kroku už začátkem letošního roku přistoupila i Komerční banka. Ta snížila maximální částku, kterou lidé mohli na procentech z plateb dostat, zpět na 500 korun.

„V regulaci došlo k tak razantním změnám, že v tuto chvíli nemůžeme zachovat všechny benefity u platebních karet ve stávající podobě. A je pravděpodobné, že v dohledné době dojde ještě k dalším změnám u platebních karet,“ uvedl mluvčí banky Pavel Zúbek.

Poplatky byly neprůhledné, tvrdí europarlament

Za rušením bonusů stojí rozhodnutí Evropského parlamentu. Podle něj byly totiž poplatky za platbu kartou, které hradí obchodník bance, neprůhledné. Jak fungovaly, vysvětluje poradce České bankovní asociace pro otázky platebního styku a digitalizace Tomáš Hládek.

„Poplatky neplatí přímo klient, který tu kartu vlastní a použije, ale platí je ten obchodník a odvíjí se procentuální částkou z transakce, kterou vlastně my, když používáme kartu, platíme. Není to jenom poplatek tomu, kdo vydal kartu, tedy bance, ale je to i té karetní asociaci, která celý systém spravuje.“

Od loňského prosince evropská regulace omezila poplatky na tři desetiny procenta. Banky tak přichází o významný zdroj příjmů, říká výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty Roman Kotlán.

„Ten důsledek je poměrně zásadní. Pro banky, pro vydavatele karet, ať už kreditních, nebo debetních, je to velký objem finančních prostředků, který nerealizují jako výnos. Řádově za celý trh to lze odhadnout ve stovkách milionů.“

Podle analytika můžou jít banky ještě dál

Hlavní analytik finanční skupiny Chytrý Honza František Bostl navíc upozorňuje, že banky budou i kvůli nízkým úrokovým sazbám, ale také i kvůli novému zákonu o spotřebitelských úvěrech omezovat bonusy klientů ještě víc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, proč některé banky ruší bonusy na kreditních kartách, mluvil nezávislý analytik Petr Hlinomaz

„Zákon o spotřebitelských úvěrech bude mít rozhodně vliv na ziskovost bank, tudíž bude zase další tlak na to, aby příjmy hledaly jinde. Tedy aby si hrály s čísly na jiných poplatcích,“ podotýká Bostl.

Platební karty jsou v Česku stále oblíbenější. Jen ke konci loňského roku byly vydány dokonce více než dva miliony kreditních karet.

„Bonus byl podle mého názoru spíše takovou marketingovou záležitostí, která se hodila při nabídce balíčků různých finančních produktů a při lákání k tomu, aby karta byla co nejvíc využívána. Desítky milionů korun je velká částka, ale z pohledu bilancí těch velkých bank ne, vždyť jejich výnosy jsou v desítkách miliard,“ uvažuje nezávislý analytik Petr Hlinomaz.

ČRo, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme