Benzin a nafta dál zlevňují, podle analytiků by do konce prázdnin měly ceny ještě klesat

Ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích spadly za poslední týden o dalších dvacet haléřů. Benzin a nafta tak zlevňují už čtvrtý týden v řadě. Ceny podle analytiků žene dolů levná ropa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání paliva (ilustrační foto)

Čerpání paliva (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil od minulé středy o 18 haléřů na průměrných 29 korun a 36 haléřů za litr a nafta o 19 haléřů na v průměru 27 korun a 87 haléřů. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Nejvíc peněz z peněženky vytáhnou majitelé aut za benzin i naftu v Praze. Naopak nejlevněji koupí řidiči benzin v Moravskoslezském kraji, naftu zase v Královéhradeckém kraji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ceny benzinu a nafty dál klesají. Pohonné hmoty zlevnily za poslední týden o 20 haléřů. Téma pro Barboru Kladivovou

Hlavním důvodem je podle analytiků levnější ropa, která teď vyjde na zhruba 42 dolarů za barel.

Ve srovnání se začátkem prázdnin je cena černého zlata o osm dolarů levnější. Příznivý je ale pro řidiče i kurz koruny, která posílila.

Pokud se Češi vydají na dovolenou na sever, vyplatí se jim natankovat například v Polsku. Ve srovnání s Českem jsou tam pohonné hmoty o zhruba 3 koruny levnější.

Naopak kdo vyráží na jih, měl by naplnit nádrž auta u českých čerpacích stanic. Benzin je nejdražší v Itálii, litr vyjde na víc než 40 korun, za naftu zaplatí řidiči až o 6 korun víc.

Řidiči by podle mluvčího Ústředního automotoklubu Igora Siroty měli počítat také s tím, že po desáté hodině večerní rostou ceny na některých čerpacích stanicích o 30 až 50 centů za litr. „Je to kvůli tomu, aby řidiči tolik nezajížděli na benzinky v pozdějších hodinách, aby se zklidnil provoz a v okolí měst bylo větší ticho a klid,“ vysvětluje Sirota.

ÚAMK ale varuje turisty, kteří míří třeba do Itálie. Kdo by chtěl ušetřit a vzal si benzin s sebou do kanystru, může zaplatit pokutu až 200 tisíc korun. V zemi totiž platí zákaz dovozu pohonných hmot v nehomologovaných kanystrech nad 10 litrů.

Do konce prázdnin by podle analytiků měly ceny ještě dál klesat. V následujících dvou týdnech mají pohonné hmoty zlevnit až o 40 haléřů na litru.

Průměrné ceny pohonných hmot | Zdroj: ČTK

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme