Benzin a nafta podražily kvůli rostoucím cenám ropy

Na rostoucí ceny ropy reagují čerpací stanice. Motoristé tak musí počítat se zdražením benzinu a nafty. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil na 32 koruny a 70 haléřů za litr a nafta na 32 koruny a 30 haléřů. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropa (ilustrační foto)

Ropa (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích jsou sice vyšší, tempo zdražování je ale mírnější než před měsícem.

V dubnu ceny rostly o desítky haléřů za týden, v první polovině května to bylo o částky kolem deseti haléřů a teď jen o jednotky haléřů. Ceny stále zůstávají hluboko pod loňskými rekordy, kdy se vyšplhaly k 37 korunám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čerpací stanice reagují na rostoucí ceny ropy, a motoristé tak musí počítat se zdražením benzinu a nafty. Téma pro Zuzanu Petráňovou

Pohonné hmoty zdražují kvůli vyšším cenám ropy. Koruna k dolaru navíc v posledním týdnu oslabovala, a proto také přispěla ke zdražování.

Když naopak v minulosti koruna posilovala, rostoucí ceny benzinu a nafty o něco zmírňovala.

„Oslaboval kurz dolaru ke koruně. To znamenalo, že jsme mohli nakupovat ropu relativně levně, protože světové ceny ropy jsou kótovány v dolarech. To byl faktor, který motoristům pomáhal. Teď se to otočilo,“ vysvětluje analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

V létě ceny zřejmě porostou

Podle odhadů ekonomů porostou ceny benzinu a nafty také v letních měsících. Zdražování ale bude v dalších týdnech spíše mírné.

„Někam do prostoru 33 korun. Myslím si, že se na cenách odrazí ještě další lehký nárůst cen ropy. I když je pravda, že ceny jsou dost rozkývané. Částečně k tomu přispěje také silnější americký dolar,“ říká analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Luboš Mokráš z České spořitelny upozorňuje, že si v letních měsících prodejci jako obvykle mírně zvýší marže.

Ve srovnání se sousedními zeměmi budou v Česku ceny pohonných hmot výhodnější, protože například v Německu a na Slovensku jsou stabilně o něco vyšší. V Polsku nebo Chorvatsku jsou benzin a nafta podobně drahé jako v Česku.

Ceny pohonných hmot | Foto: Český rozhlas

Zuzana Petráňová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme