Benzin a nafta zlevňují, ceny letenek to ale podle analytiků neovlivní

Pohonné hmoty na čerpacích stanicích v Česku zlevňují. Důvodem jsou mimo jiné klesající ceny ropy, které se dostaly na úroveň kolem 50 dolarů za barel. Například ceny letenek to ale neovlivní. Ropa by v takovém případě musela podle analytiků zůstat na podobné úrovni několik měsíců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování benzinu

Tankování benzinu | Foto: Fotobanka RGBStock

Litr benzinu Natural 95 natankují řidiči v průměru za 33,03 koruny, to je o čtyři haléře méně než minulý týden. Cena nafty klesla ještě výrazněji, a to o 30 haléřů na průměrných 31,45 koruny.

Nejdražší benzin mají na čerpacích stanicích v Plzeňském kraji, za naftu zase zaplatí řidiči nejvíc v Praze. Naopak nejlevnější pohonné hmoty jsou v Královéhradeckém kraji, a to jak benzin, tak i nafta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko má jedny z nejlevnějších pohonných hmot v Evropě. Nejlevnější pohonné hmoty jsou v Královéhradeckém kraji

Česko má jedny z nejlevnějších pohonných hmot v Evropě. Třeba v sousedním Německu dají řidiči za litr nejprodávanějšího benzinu Naturalu 95 o šest korun víc než v Česku. Dražší je i benzin na Slovensku a v Rakousku.

Naopak v Polsku je litr levnější zhruba o deset haléřů. Ceny benzinu a nafty reagují hned na několik faktorů, ať už jsou to daně, kurz dolaru, nebo cena ropy.

„Zlevňování pohonných hmot je způsobené propadem ceny ropy na světových trzích. Za poslední měsíc se cena ropy snížila o 15 procent a toto snížení se promítlo i do pohonných hmot v České republice,“ říká analytik Boris Tomčiak ze společnosti Colloseum.

Podle něj by v následujících dvou týdnech měly ceny pohonných hmot ještě klesnout, a to až o několik desítek haléřů.

Cena ropy kolísá

Na nižší ceny ropy zatím nereagují aerolinky ani cestovní kanceláře. Cena ropy totiž neustále kolísá a aerolinky tak nemají záruku, jak dlouho a jestli vůbec nízké ceny vydrží.

Podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka navíc letecké společnosti nemůžou reagovat na pokles cen ropy například snížením palivového příplatku ze dne na den.

„Letecké společnosti si zajišťují cenu ropy na několik měsíců, mnohdy i na pololetí dopředu. To znamená, že když je dnes cena ropy někde kolem 50 dolarů za barel, tak to neznamená, že letecká společnost platí 50 dolarů za barel. Mnohé společnosti se zajišťovaly na úrovni 70 až 80 dolarů, když čekaly, že níže už to nepůjde,“ vysvětluje Menčík.

Naopak dopravci, kteří si nakoupili levnější ropu v předstihu, si teď mnou ruce. Podle analytiků by dopravci mohli přistoupit ke zlevňování letenek až v případě, kdy by ropa zůstala na podobné úrovni, jako je teď, alespoň několik měsíců.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme