Bitcoiny už na poště a v Sazce nekoupíte, služba skončila po šesti týdnech

Ještě na začátku roku to vypadalo na rozmach virtuální měny bitcoin v Česku. Zájemci si ji mohli pořídit na pobočkách České pošty nebo přes terminály společnosti Sazky. Jenže služba fungovala v praxi jen šest týdnů. Smlouvu pak vypověděly loterijní firma i státní podnik.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bitcoiny

bitcoiny | Foto: tiskový servis Bitcoin

Vedení pošty odmítá, že by k tomuto kroku vedla kritika od politiků. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD se nicméně netajil tím, že novinku na pobočkách pošty nepodporuje.

„Bitcoiny bývají mnohdy i platidlem při trestné činnosti. Nevím, jestli je úplně vhodné, aby státní podnik toto dělal. Takže budu chtít vysvětlení,“ reagoval na konci ledna tohoto roku Milan Chovanec na nově zavedenou službu na pobočkách České pošty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká pošta a Sazky ukončily prodej bitcoinů, informuje Zuzana Petráňová

Jenže možnost nákupu bitcoinů na jejích pobočkách netrvala dlouho. Poslední šanci tam měli lidé na začátku března.

„Toto bylo čistě obchodní rozhodnutí České pošty, nicméně je pravda, že mediální publicita nebyla úplně nejlepší,“ říká Matyáš Vitík, mluvčí České pošty.

„Ale určitě to nebyl důvod, proč bychom něco takového rušili, kdyby to pro Českou poštu přinášelo výnosy v takové míře, jakou jsme očekávali.“

„Takže spočítali jsme si náklady a výnosy a zisk nebyl pro Českou poštu takový, abychom nadále pokračovali v této smlouvě,“ vysvětluje mluvčí Matyáš Vitík, proč se pošta rozhodla službu ukončit.

Sazka postrádá obchodní smysl služby

Stejně zareagovala i společnost Sazka. Podle její mluvčí Veroniky Markové se neshodovala s obchodní politikou firmy.

„Obchodování s bitcoiny absolutně nepatří mezi transakční služby na terminálech, kterými by se Sazka chtěla do budoucna zabývat. A proto nám nedává žádný obchodní smysl podobnou službu umožňovat.“

Možnost směnit si koruny na bitcoiny zprostředkovávala firma Manum. Její jednatel Marek Lánský tvrdí, že rozhodnutí pošty a Sazky ho překvapilo. Bránit se ale nechystá, společnost na takový krok podle smluv měly právo.

„Máme takovou klauzuli ve smlouvě, že i během provozování internetového obchodu, který se z jejich hlediska pohne nějakým špatným směrem, mají možnost souhlas s prodejem odvolat kdykoli.“

Víra v renesanci

Konec služby na pobočkách pošty a terminálech Sazky mrzí i výkonného ředitele World BTC business Martina Stránského.

Jeho společnost provozuje v Česku bitcoinové automaty a podílela se na rozšiřování takzvané kryptoměny právě i do nabídky pošty. Stránský věří, že zatím pouze předběhli dobu.

„Myslím, že zatím jde spíše o nepochopení, protože obzvláště Sazka s námi jednala velmi korektně. Nicméně proti slučitelnosti s firemní politikou nemůžeme nic říci. Můžeme jenom dělat maximálně možnou obchodní osvětu a doufat, že ta doba temna jednou skončí.“

Stránský dodává, že za 6 týdnů provozu služby byl o nákup bitcoinů mezi lidmi zájem. Firma proto jedná s novými partnery, kteří by chtěli virtuální měnu přiblížit širší veřejnosti.

Bitcoin | Foto: Michal Jindra

mkp, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme