Blíží se termín podání daňového přiznání, úřady mají otevřeno déle

Za několik dní vyprší termín pro podání daňového přiznání finančnímu úřadu. Podle odhadů jich letos lidé odevzdají zhruba dva miliony. Finanční správa proto od začátku tohoto týdne prodloužila úřední hodiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daňové přiznání

Daňové přiznání | Foto: Filip Jandourek

Poslední den, kdy lidé můžou odevzdat daňové přiznání, je 1. duben. Pokud ale poplatníci podávají přiznání prostřednictvím svého daňového poradce, je termín prodloužen až do 1. července. V tomto případě je ale nutné dát poradci plnou moc a oznámit to finančnímu úřadu do začátku dubna.

Možností, jak daňová přiznání odevzdávat, je hned několik. Lidé je můžou donést osobně přímo na finanční úřad nebo je odeslat poštou. Další cesta je poslat přiznání elektronicky, a to buď datovou schránkou, nebo prostřednictvím daňového portálu finanční správy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za několik dní vyprší termín pro podání daňového přiznání finančnímu úřadu. Tématu se věnovala Zuzana Švejdová

Lidé, kteří mají aktivní datovou schránku a roční zúčtování daně jim neprovede zaměstnavatel, nově musí od letoška daňové přiznání podávat datovou zprávou.

Také letos si lidé můžou uplatnit různé slevy na dani, daňová zvýhodnění, případně daňový bonus. Novinkou je znovuzavedení slevy pro pracující starobní důchodce. Ti si můžou opět uplatnit základní slevu na dani ve výši 24 840 korun.

Další změnou je zavedení slevy za umístění dítěte ve školce, takzvané školkovné. Slevu si může rodič uplatnit maximálně do výše osmi a půl tisíce korun. Nezapočítávají se sem ale výdaje třeba na stravné nebo zájmové kroužky.

Jedna z nejčastěji uplatňovaných slev je na manžela nebo na manželku. Ta ale není automatická. Podle mluvčí Generálního finančního ředitelství Petry Petlachové musí být splněna hlavní podmínka.

„Výše vlastních příjmů manželky nesmí přesáhnout částku 68 tisíc korun. Do této částky se nezahrnují dávky státní sociální podpory, jako například rodičovský příspěvek. Naopak mateřská se do této částky zahrnuje,“ upřesnila.

V případě, že lidé nestihnou daňové přiznání odevzdat včas, hrozí jim pokuty od finančního úřadu. Ještě pět pracovních dní po zákonném termínu ale lidé můžou podat správci daně přiznání bez pokuty. Pak už se ale začíná načítat 0,05 % z daňové povinnosti za každý den prodlení.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme