Boj proti suchu a erozi: resort zemědělství plánuje dotace na modelové farmy, které ukážou, jak na to

Stát bude farmářům ukazovat, jak správně hospodařit a bojovat proti suchu a erozi. Ministerstvo zemědělství plánuje spustit nový dotační program, který by měl pomoct vytvořit síť modelových farem. Mohl by začít fungovat v příštím roce. Na třech farmách ministerstvo spouští pilotní projekt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělství ve Velké Británii

Zemědělství ve Velké Británii | Foto: flickr.com, CC BY-ND 2.0, Andrew Stawarz

„Oslovené farmy pro pilotní ověřování nejsou ještě demonstrační farmy, ale spolupracující podniky, na kterých budeme ověřovat náš záměr. S pomocí Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy a Ústavem zemědělské ekonomiky následně připravíme kritéria a metodiku pro výběr demonstračních farem,“ říká mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková s tím, že certifikované farmy se pak budou moci ucházet o dotaci.

Zemědělský svaz uvedl, že zemědělci hospodařit umí. Propagaci některých postupů ale vítá. „Můžeme se bavit o využívání některých podsevů, meziplodin a podobné věci,“ říká předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Na třech farmách - v Krásné Hoře nad Vltavou, Chrášťanech a Domašově - spouští ministerstvo pilotní projekt, aby si postupy ověřilo. Za testování letos utratí necelé dva miliony korun.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme