Brněnský student nabízí podnikatelům pokladní systém EET, který bude zdarma

Téměř padesát tisíc podnikatelů se musí připravit na prosincové spuštění elektronické evidence tržeb (EET). Nový pokladní systém si budou muset opatřit nejprve podnikatelé v oblasti ubytování a stravování. Možností je na trhu ale spousta. Mladá brněnská firma pro ně nabízí řešení, které bude úplně zdarma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

„To, že jsme se rozhodli vytvořit řešení zdarma, vyplývalo z toho, že stát tady nic takového neposkytl. Konkurence také ne,“ vysvětluje třiadvacetiletý student ekonomie Jakub Máša.

Zrovna on se rozhodl založit firmu a zadarmo nabízet pokladní systém s podporou elektro EET. Pokladnu, která se při každém prodeji spojí přes internet se servery Finanční správy, totiž bude muset mít každá restaurace, kavárna nebo hotel.

Třetina živnostníků po zavedení EET skončí, tvrdí poslanec Heger. Babiš to odmítá

Číst článek

„Ministerstvo financí pomáhá podnikatelům s přípravou na elektronickou evidenci tržeb,“ říká mluvčí ministerstva financí Kateřina Vaidišová.

Stačí tablet s tiskárnou

Podle ní si fyzické osoby budou moct, jako finanční příspěvek, odečíst jednorázovou slevu na dani, pět tisíc korun za rok. Získají tak přístroj, ve kterém se mohou připojit k Finanční správě a evidovat tak své tržby.

Podle Jakuba Máši se ale za pět tisíc dá pořídit i malá tiskárna a tablet. Vybavení, které by prý mělo drobným živnostníkům, kavárnám nebo menším restauracím stačit.

„Větší restaurace nebo podniky s takto levným řešením neuspějí, protože potřebují výkonnější tiskárnu. Tam se tedy můžeme bavit o osmi až deseti tisíci korun za výbavu,“ popisuje Máša.

Existují už stovky aplikací

Systémů nebo aplikací pro EET jsou přitom už na trhu stovky. Většinou stojí několik stokorun měsíčně. „Ministerstvo financí, vzhledem k široké paletě různých zařízení a požadavků na volnou soutěž dodavatelských firem, nebude poskytovat software zdarma,“ dodává Vaidišová. Podle ní ale nelze vyloučit, že některé z nabízených produktů nebudou fungovat správně.

Hackeři z Anonymous napadli weby Babišových firem. Žádají zrušení EET a zákona o hazardu

Číst článek

Ministerstvo financí prý nechává trh pro tato zařízení otevřený a nedoporučuje podnikatelům žádné konkrétní produkty. Podnikatelé se podle Vaidišové mohou obrátit na některé profesní svazy či společnosti, které takové testování provádí.

V roce 2018 musí mít EET i zbytek

Brněnský student Jakub Máša ale se svou firmou tento týden na internetu spouští kampaň, kde chce od fanoušků a budoucích zákazníků vybrat dvě stě tisíc korun.

„Naší aplikaci už máme v pořádku, dokončujeme jen drobná testování. Tím, že to budeme poskytovat zdarma, to stojí dost peněz a úsilí. Musíme se také soustředit na placené verze a na to už nás rozpočet nestačí,“ říká Máša.

Od března příštího roku se má elektronická evidence tržeb týkat i všech podnikatelů v oblasti maloobchodu a velkoobchodu. Těch je v Česku asi čtvrt milionu. Ostatní živnostníci mají podle aktuálních plánů ministerstva financí přejít na EET v roce 2018.

Ladislav Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme