Budvar je na maximu, do rozšíření výroby investuje přes miliardu

Budějovický Budvar chce do roku 2020 investovat do svého rozvoje 1,5 miliardy korun. Pivovar tím reaguje na to, že se jeho produkce přiblížila výrobním i logistickým hranicím. Budvar loni prodal více než 1,6 milionu hektolitrů piva, což je nejvíce v historii podniku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budvar - balírna lahví

Budvar - balírna lahví | Foto: Budějovický Budvar

Za deset let zvýšil pivovar svůj výstav o 39 procent. Ukázaly to auditované obchodní i hospodářské výsledky národního podniku, které dnes Budějovický Budvar zveřejnil.

Na celkovém exportu piva z České republiky se loni Budvar přitom podílel téměř dvaadvaceti procenty.

Podle odhadů by plánované investice ve výši 1,5 miliardy korun měly navýšit výrobní kapacitu pivovaru o dvacet procent.

Produkce má přesáhnout dva miliony hektolitrů

"Byl už ukončen první projekt strategie rozvoje podniku - přetlačné tanky. Nyní zahajujeme výstavbu logistického centra," řekl sládek Budvaru Adam Brož.

Dodal, že pivovar rovněž začal projektovou přípravu k rozšíření sklepů a stáčírny lahví. Do roku 2020 by tak výroba měla překonat dva miliony hektolitrů piva.

Loňské výsledky ve všech směrech překonaly plánované očekávání vedení podniku. "Výkony dosáhly hodnoty téměř dvě a půl miliardy korun. Zisk před zdaněním pak meziročně stoupl o 14 procent na skoro 350 milionů korun," uvedl ekonomický ředitel Budvaru Petr Žáček.

Pivovar prodá většinu v zahraničí

Pivovar větší část své produkce plánuje prodat na zahraničním trhu. Loni to byl necelý milion hektolitrů piva.

V tuzemsku se přitom jednalo jen o zhruba 700 000 hektolitrů. "V poslední době poklesla roční spotřeba piva na osobu. Dá se očekávat, že tento trend bude asi pokračovat," uvedl obchodní ředitel pivovaru Robert Chrt.

Budvar vyváží pivo do 76 zemí světa. Vzhledem k politické situaci mírně oslabil export do Ruska a na Ukrajinu.

Pivovar, který byl založen 15. dubna 1895, se od roku 1967 nazývá národní podnik Budějovický Budvar. Je posledním českým pivovarem, který vlastní stát.

ČTK, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme