Čechům podle předpovědi Bruselu porostou platy a budou víc utrácet

Češi mají podle odhadu Evropské komise před sebou v příštích letech růst platů. I díky tomu budou domácnosti více utrácet. Komise to uvedla v pravidelné předpovědi vývoje ekonomiky všech zemí Evropské unie. Česko by podle jejího odhadu mělo letos růst o 2,1 a příští rok o 2,6 procenta. Bude také mít jeden z nejnižších rozpočtových schodků mezi zeměmi unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Zdroj: Reuters

Česká ekonomika letos podle Evropské komise poroste o trochu pomaleji, než se původně čekalo. V únoru EK předpovídala Česku růst o 2,3 procenta, teď už jen o 2,1 procenta. Příští rok by české hospodářství mělo posílit o něco víc.

Letos ekonomika poroste hlavně díky tomu, že Češi budou víc utrácet. Práci totiž bude mít víc lidí a zároveň za ni dostanou větší platy.

Hlavně od příštího roku budou mít firmy nejspíš stále větší problém najít dost zaměstnanců, protože v Česku klesá počet lidí v produktivním věku.

Komise odhaduje, že nově schválená opatření, jako jsou kontrolní hlášení a elektronická evidence tržeb, přispějí k lepšímu výběru daní.

Deficit rozpočtu bude pod 1 procentem, stoupne ale strukturální deficit, tedy ten očištěný od jednorázových vlivů ekonomického cyklu.

Pro unii jako celek EK předpovídá růst zhruba o 2 procenta. Také na výkon evropské ekonomiky pozitivně působí vyšší spotřeba domácností, rizikem je naopak nejistota mimo Evropu.

Komisař pro hospodářské otázky, daně a cla Pierre Moscovici zdůraznil, že růst v Evropě pokračuje navzdory obtížnému globálnímu prostředí. Varoval však, že je potřeba učinit více v boji s nerovností, protože oživení při srovnání jednotlivých zemí je nerovnoměrné.

V příštím roce by HDP měl ve většině zemí růst nebo zůstat stabilní. Hlavním pohonem růstu bude domácí poptávka. Jedinou zemí eurozóny, která letos zaznamená pokles HDP, bude Řecko. EK však zlepšila svůj výhled pro Řecko, příští rok má HDP vzrůst o 2,7 procenta.

Jarní prognóza Evropské komise | Foto: ČTK

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme