Čechy lákají letecké taxi. Poptávka po cestování vzduchem roste

Češi mají stále větší zájem o cestování malými letadly. Kromě obchodních schůzek je využívají i k cestám na dovolenou. Poptávka po takzvaných leteckých taxi vzrostla za poslední rok skoro o čtvrtinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo. Ilustrační foto.

Letadlo. Ilustrační foto. | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Německo, Švýcarsko, Itálie nebo Francie – to jsou nejčastější cíle obchodních schůzek českých podnikatelů. Zájem o privátní lety nejenom do těchto lokalit každým rokem roste.

„Firmy mají stále větší zájem o cestování malými letadly. Zaznamenali jsme nárůst kolem 20 procent. Hlavním důvodem je samozřejmě úspora času a komfort,“ potvrzuje Josef Trejbal ze společnosti Letuška.cz.

Právě úspora času je ve srovnání s běžnými lety výrazná. Podle ředitele společnosti TimeAir Martina Pražského je cestování soukromým letadlem podobné, jako kdyby cestující „letěl“ osobním autem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poptávka po takzvaných leteckých taxi vzrostla za poslední rok skoro o čtvrtinu. Zajímala se Zuzana Švejdová

„Letíte, kdy potřebujete. Odbavení je spíš v řádu minut než třeba hodiny a půl nebo dvou hodin. Hlavně je to prostě o pohodlí a o flexibilitě, protože neřešíte přestupování a podobně,“ popisuje.

Za takový komfort si však lidé musí připlatit. Ceny letů totiž začínají na statisícových částkách.

„Třeba let do Düsseldorfu stojí čtyřmístným letadlem asi 110 tisíc korun. Ono když se to potom rozpočítá na letenky, tak nejde o nijak astronomickou částku,“ říká Josef Trejbal.

Létají manažeři nebo celebrity

Ne všichni si ale takové letenky můžou dovolit, i když přepravní společnosti si ceny letů drží už několik let na stejné hladině. Nejčastějšími klienty jsou hlavně zástupci firem, právníci, manažeři nebo známé osobnosti.

„Létají s námi jak manažeři firem, kteří cestují za obchodním jednáním, tak klienti, kteří využijí soukromí privátního letadla k cestě na dovolenou,“ uvádí mluvčí společnosti Travel Service Vlaďka Dufková.

Z menších letadel je největší zájem o čtyřmístná až osmimístná. Podle Vlaďky Dufkové si klienti potrpí i na vybavení: „Součástí letounu je pohodlný interiér kabiny s barem, toaletou. Je zde satelitní telefon.“

Počet soukromých tryskáčů v Česku a na Slovensku se pohybuje kolem padesáti strojů.

Zuzana Švejdová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme