Čechy začal na miliardové částky lákat Eurojackpot. Možnost výhry je ale mizivá

Lidé v Česku mohou ode dneška sázet v nejpopulárnější evropská loterii Eurojackpot. Láká na výhru až 90 milionů eur, tedy v přepočtu 2,5 miliardy korun. Pravděpodobnost, že sázející v některé ze 17 zahrnutých zemí trefí hlavní výhru, je ale téměř jedna ku stu milionům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loterie, sázka (ilustrační foto)

Loterie, sázka (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Když jenom jednoduše spočítáme, že za jeden sloupeček dáme šedesát korun, tak kdybychom chtěli vsadit všechny tikety, utratíme zhruba šest miliard. Maximální možná výhra, a to ještě ne garantovaná, je ale 2,7 miliardy. To znamená, že by se nám nevrátila ani půlka vsazených peněz,“ vysvětlil Petr Soukup z fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Dodal, že uspět v loterii je v současnosti ještě těžší než dříve.

„V případě Eurojackpotu je pro Čechy špatná zpráva, že nedávno došlo ke změně pravidel. Zatímco původní pravděpodobnost vyhrát byla zhruba jedna ku padesáti milionům, tak po změně pravidel je ta pravděpodobnost zhruba jedna ku devadesáti pěti milionům,“ spočítal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na podmínky a pravděpodobnost výhry v evropské loterii se ptala Jitka Hanžlová

Vychází z toho, že se tipuje pět čísel z padesáti plus dvě dodatková, takzvaná euro čísla, z osmi. Pro možnost výhry je důležitý počet možných kombinací a to je právě oněch 95 milionů. Podle Petra Soukupa hraje roli i velikost osloveného trhu. Počet obyvatel zemí, kde se hraje Eurojackpot, je více než 270 milionů.

„Díky tomu, že se seberou velké peníze, tak je samozřejmě možné dávat velké první ceny. Proto také třeba v Americe, která je poměrně velká a zároveň se platí daleko větší částky za loterie, tak je možné dávat větší první ceny,“ vysvětlil Petr Soukup.

Dodal, že pro sázkové kanceláře nebo agentury je spolupráce napříč Evropou nebo Amerikou velice zajímavá, protože právě vysoká částka přitáhne zájem lidí o sázení.

V mnohých případech i napříč tomu, že si lidé uvědomují nízkou pravděpodobnost úspěchu. Psycholožka Marie Farková varuje, že i sázení číselné loterie může vyvolat závislost.

„V momentě, kdy to člověk potřebuje denně, láká ho to a neudrží svoji vůli v tom, že nepůjde vsadit aspoň ten jeden sloupek nejméně, ale vsadím třeba za deset tisíc, tak potom v tom uvažování závislost je a rodí se stejně jako jakákoli jiná.“

U velkých herních společností jde polovina vsazených peněz na režii a příjmy sázkové firmy. První losování loterie Eurojackpot, kterého se mohou zúčastnit lidé z České republiky, bude v Helsinkách 10. října.

Zatím největší výhra v loterii padla ve Spojených státech v roce 2012. V přepočtu 14 miliard korun si rozdělili tři výherci. V Evropě to bylo nejvíc 5 a čtvrt miliardy korun. Jediný výherce je získal ve Francii před dvěma lety.

Eurojackpot | Foto: Český rozhlas

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme