Cena elektřiny by měla vzrůst maximálně o 5,5 procenta

Vláda našla způsob, jak zamezí zdražení elektřiny v příštím roce způsobené velkým nárůstem fotovoltaiky v Česku. Zavede srážkovou daň na solární elektrárny ve výši 26 procent a z emisních povolenek budou firmy nově platit darovací daň. Po jednání kabinetu to oznámil premiér Petr Nečas. Elektřina pro domácnosti a podniky by tak neměla zdražit o více než 5 a půl procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | Zdroj: ČTK

Zavedení srážkové daně má podle premiéra Petra Nečase přinést státu v příštím roce zhruba 4,2 miliardy korun. Dalších 4,8 miliard korun by měl stát získat z prodeje emisních povolenek.

Vláda podle premiéra také rozhodla o zvýšení poplatku za vyjmutí pozemku, na kterém solární panely stojí, ze zemědělského půdního fondu, což přinese 1,7 miliardy korun. Další peníze pak na kompenzace vezme ze státního rozpočtu.

Tyto změny by měli zákonodárci přijmout ještě do konce roku. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek se ale neobává, že by Česku kvůli tomuto postupu hrozily arbitráže od podnikatelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kalousek.mp3

„My jsme se prostřednictvím těch opatření snažili dostat tyto zdroje na slibovanou 15letou výnosnost. Myslím si, že v tom je hlavní závazek ČR, že bude podporovat obnovitelné zdroje tak, aby byly na této úrovni. Domníváme se, že pokud podpora byla vyšší, má stát právo ji také případně regulovat,“ uvedl.

Nakládání s emisními povolenkami po roce 2012 bude podle premiéra vláda teprve řešit: „Já se arbitráží nebojím. Samozřejmě o formě aukcionování povolenek budeme teprve jednat a konkrétní forma bude přijata, protože vyžaduje i legislativní změny. My teď máme řešení pro roky 2011 a 2012.“

Výsledek je podle ministra financí Miroslava Kalouska výsledkem kompromisu, který zaručuje nějaké podmínky pro návratnost investorů do fotovoltaických elektráren a zpoplatňuje elektrárny, které vypouštějí emise do ovzduší:

„Aby cena elektřiny nestoupla o více než 5,5 procenta, potřebujeme na to 11 až 12 miliard korun, to prostě musí někdo zaplatit. 40 procent těchto nákladů zaplatí fotovoltaici, 40 procent zaplatí klasické elektrárny, zbytkem se bude podílet státní rozpočet.“

Provozovatelům solárních elektráren se vládní opatření nelíbí

Zástupci fotovoltaického průmyslu nesouhlasí s opatřeními vlády, která směřují proti zdražování elektřiny. Podle předsedy České fotovoltaické průmyslové asociace Františka Smolky se ale nejspíš budou někteří investoři bránit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlaváč.mp3

„Vláda nejdříve nalákala investory a teď jím svým rozhodnutím způsobila, že budou v mnoha případech muset svoji investici až 15 let dotovat, jinak jim obrazně řečeno banka vezme střechu nad hlavou, protože tak je to stanoveno v bankovních podmínkách,“ uvedl.

„Pravidla jsou taková, že když někdo má volné peníze, tak je investuje do prostředí, kde jsou nastaveny nějaké parametry a věří tomu, že budou dodrženy. Pokud nejsou dodrženy, tak se musí bránit,“ dodal s tím, že očekává, že investoři se určitě budou bránit.

"Celá řada investorů bude muset projekty prodat nebo je to zlikviduje. Svoji investici se budou snažit zachránit arbitráží,“ říká Jan Hlaváč, spoluautor České fotovoltaické průmyslové asociace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gavor fotovolt..mp3

"Arbitráží se nebojím. Všichni, kteří investovali do fotovoltaických elektráren by měli mít stejnou garantovanou dobu návratnosti. Nikdo, kromě fotovoltaiků, nemá garantovanou žádnou dobu návratnosti, fotovoltaici ji mají do 15 let," dodává Miroslav Kalousek.

„My jsme smutným příkladem toho, že jsme nezareagovali včas. Německo, které patří k fotovoltaickým velmocím, dokázalo včas reagovat na dopady. Došlo k několikerému snížení výkupných cen z fotovoltaických elektráren,“ říká Jiří Gavor, analytik společnosti energetických analýz ENA.

Veronika Malá, Katarína Brezovská, Michaela Vydrová, David Šťáhlavský, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme