Cena elektřiny pro domácnosti vzroste od ledna o 4,6 procenta

České domácnosti zaplatí v příštím roce za elektřinu v průměru o 4,6 procenta víc než letos. Cena elektrické energie pro velkoodběratele se zvýší o 5,2 procenta. Oznámil to dnes Energetický regulační úřad (ERÚ). Tento růst cen elektrické energie ale závisí na tom, zda začne platit zákon o zdanění fotovoltaické energie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina. Ilustrační foto.

Elektřina. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Novela zákona o zdanění fotovoltaické energie už prošla Poslaneckou sněmovnou, musí ji ale ještě schválit Senát.

Pokud neprojde, z cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu vyplývá, že ceny za elektřinu vzrostou v příštím roce o 11,2 procenta pro domácnosti a o 14,5 procenta pro podniky.


Plyn by mohl podražit jen mírně

Dnes by měla také společnost RWE Transgas zveřejnit ceny zemního plynu pro domácnosti pro příští čtvrtletí a zítra to mají učinit další energetické firmy.

Jak na Rádiu Česko uvedl energetický expert konzultační firmy ENA Jiří Gavor, dá se očekávat, že domácnostem plyn od ledna také mírně podraží.

„Už bylo oznámeno, že dominantní dodavatel plynu RWE počítá se zvýšením ceny plynu pro domácnosti o 2,5 procenta a já si myslím, že je to asi tak maximum. Určitě bude existovat řada dodavatelů, kteří své ceníky nebudou měnit a očekávám, že budou existovat i alternativní dodavatelé plynu, kteří budou cenu schopni i snížit,“ uvedl.

Co se týče vývoje cen energií do budoucna, v příštím roce podle Gavora výrazné změny nebudou. Souvisí to podle něj s tím, že se ještě nedostavilo očekávané hospodářské oživení.

„Poptávka zůstává nízká, takže i ceny energii nemají prostor k růstu. Co se týče roku 2012, na to si ještě budeme muset počkat,“ řekl na Rádiu Česko.

Jaroslav Skalický, Ondřej Černý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme