Ceny letenek do Asie by letos díky levné ropě mohly klesnout pod 10 tisíc korun

Ceny letenek do Asie letos budou rekordně nízké. Podle odhadů prodejců by mohly klesnout i pod hranici 10 tisíc korun. Důvodem je levná ropa a také narůstající konkurence dopravců, kteří se předhánějí ve výhodných nabídkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo (ilustrační foto)

Letadlo (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

„Do Spojených arabských emirátů se v současné chvíli lze dostat za necelých 7 tisíc korun. Jsou považovány za rozcestník pro asijské destinace,“ popsala Kateřina Petříčková z Asociace cestovních kanceláří a agentur.

Dalším faktorem jsou podle ní v minulých letech rozšířené přímé linky do Vietnamu nebo Číny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letenky do Asie by letos měly být rekordně levné. Za kolik se dají pořídit a co za poklesem cen stojí, zjišťovala Zuzana Švejdová

„Letošní ceny zpátečních letenek do Asie se mohou dostat pod hranici 10 tisíc korun. Důvodem jsou nízká cena ropy, velká kapacita míst a konkurence leteckých dopravců,“ potvrdil Josef Trejbal ze společnosti Letuška.cz.

Zlevňují i zájezdy od cestovních kanceláří. Třeba osmidenní dovolená v Thajsku se snídaní vyjde na zhruba 18 tisíc korun. Přitom ještě před pěti lety stála o 5000 víc. Samotná letenka do Bangkoku stála ještě před 20 lety 22 tisíc.

Méně nákladné by mělo být díky levné ropě i létání po Evropě. Cena suroviny se v současnosti pohybuje kolem 30 dolarů za barel. Ještě v roce 2008, kdy dosáhla vrcholu, se prodávala za skoro pětinásobek.

„Za období loňského roku v průměru a globálně klesly ceny letenek o osm procent. V podstatě jediným důvodem je nízká cena ropy. I letos by měl být hlavním 'motorem' pro cenu letenek zejména vývoj na ceně ropy. A ten zatím odpovídá tomu, že by ceny letenek mohly ještě klesnout,“ řekl Tomáš Menčík ze společnosti Cyrrus.

Příplatky za zavazadlo i jídlo

Ne všichni dopravci ale na situaci reagují zlevněním palivových příplatků. Mají totiž zafixované ceny suroviny i na několik měsíců dopředu.

„Každá společnost to dělá na určité období dopředu - řekněme od půl roku do jednoho roku. Teď už jde jenom o to, kdy jim to vyprší a kdy se budou zajišťovat znovu. V ten okamžik by se jim měly nižší náklady přenést do účetnictví a teoreticky i do cen letenek,“ doplnil Tomáš Menčík.

Dopravci se snižování cen letenek vyhýbají příplatky za zavazadlo. Některé aerolinky navíc zrušily i zdarma občerstvení na palubě letadla.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme