Češi jsou ve finanční gramotnosti průměrní. Mladí ve znalostech zaostávají

Finanční vzdělanost Čechů je průměrná. Vyplývá to z výsledků šetření České bankovní asociace. Informovanější jsou v této oblasti podle průzkumu muži a lidé s vysokoškolským vzděláním. Naopak nejhůře dopadli mladí ve věku 18 až 29 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

e-shop, nakupování on-line, kreditní karta

e-shop, nakupování on-line, kreditní karta | Foto: FreeDigitalPhotos.net, Naypong

„Ještě hůře mladí, kteří mají nižší vzdělání, jsou vyučení nebo s ukončenou základní školou. Je patrné, že toto je nejohroženější skupina, protože na trh přichází a předpokládá se, že bude mít zájem o finanční produkty, bude se pohybovat ve finančním světě. Znalostí má ale nejméně,“ doplnila Jana Hamanová z agentury SC&C.

Finanční gramotnost znamená základní orientace v pojmech. Dospělý člověk by měl například vědět, kdo je finanční arbitr, kde si můžu potřebné informace najít nebo také to, že na rozhodování v oblasti financí by si měl vzít potřebný čas.

„Vyznat se v situacích, se kterými se denně setkáváme. Většina lidí má nějaké půjčky – tak například vědět, jak si ji vybrat, jak se chovat, pokud se dostanu do problémů, s kým komunikovat, kde si stěžovat, kde najít jaké informace, jak a podle čeho si je srovnat,“ vyjmenovala Helena Brychová z České bankovní asociace.

Tři čtvrtiny lidí jsou podle průzkumu přesvědčeni, že potřebné vzdělání v této oblasti má poskytnout škola, potažmo tedy stát.

Česká bankovní asociace ale považuje za nejdůležitější, aby se člověk finanční gramotnosti učil už doma. Škola by měla znalosti jen doplnit a případně rozšířit.

V oblasti ochrany naopak respondenti na stát nespoléhají. Jedinou skutečnou obranou je podle nich vzdělávání. Víc než orientace v pojmech obecně Čechům větší potíže dělají početní úlohy.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme