Češi se vrhli do oprav svého bydlení. Každá druhá domácnost za ně utratí přes 100 tisíc

Poptávka po úvěrech na rekonstrukce domů a bytů vzrostla během letních měsíců o víc než 60 procent. Dobrá zpráva je to pro menší stavební firmy. Právě pro ně jsou takové zakázky často jedinou záchranou, jak se udržet na trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (4)

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (4) | Foto: Karel Chlumec

„Zaznamenávám větší poptávku po rekonstrukcích. Pro ty živnostníčky zbývají jenom takovéto rekonstrukce - dejme tomu bytových jader a rodinných domečků. Všechno ostatní spolykají velké firmy,“ říká majitel stavební firmy z Olomoucka.

Za pravdu mu dává i technický ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Pavel Ševčík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi častěji investují do oprav svého bydlení, na pořízení nového nemají dostatek finančních prostředků

„V této době, kdy se velké stavebnictví teprve nadýchává, je to malé stavebnictví nesmírně významné především pro malé a střední firmy v jednotlivých regionech,“ poznamenává Ševčík.

Potvrzují to i statistiky. Zájem o koupi nových bytů v posledních letech klesá. Ještě před pěti lety se v Česku postavilo víc než 38 tisíc nových bytů, loni už to bylo skoro o 13 tisíc míň. A to přesto, že ceny nemovitostí dosáhly svého dna.

Lidé i tak nemají dostatek finančních prostředků na jejich pořízení, proto častěji investují do rekonstrukcí.

Výměna oken, zateplení, modernizace kuchyní

„Pokud se podíváme na statistiky, tak za poslední tři roky rekonstruovalo alespoň částečně svůj byt 33 procent domácností. A v dalších třech letech to plánuje 16 procent domácností,“ uvádí analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Důvodem je i úspora energií. Díky rekonstrukci můžou lidé snížit spotřebu o více než polovinu. Nejčastějším zásahem je výměna oken, kompletní zateplení nebo modernizace kuchyní a koupelen.

Ne každý ale může takovou opravu hradit z vlastních úspor. Češi se proto při financování spoléhají hlavně na hypotéky a úvěry ze stavebního spoření. Během letošního léta vzrostla poptávka po půjčkách na rekonstrukce dokonce o 60 procent.

Rekonstrukce a revitalizace se staly i hlavním tématem letošního mezinárodního stavebního veletrhu For Arch. Ten začíná dnes a má mimo jiné představit nejnovější dostupné technologie.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme