Češi stále častěji využívají úsporná svítidla. Domácnosti mohou ušetřit tisíce korun ročně

LED žárovky můžou domácnosti ušetřit až pět tisíc korun ročně. Lidé však často nevědí, podle jakých parametrů je vybírat. Z nedávného průzkumu mezi zákazníky vyplynulo, že dvě třetiny lidí vybírají žárovky jen podle životnosti a ceny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

LED žárovka (detail)

LED žárovka (detail) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Průměrná domácnost má zhruba 20 žárovek, každá z nich svítí přibližně 3 hodiny denně. U běžné a také nejužívanější žárovky s 60 watty tak domácnost prosvítí v průměru šest tisíc korun ročně.

S LED žárovkami je to jen 800 korun. Úspora tedy může být více než pět tisíc korun za rok.

Už v roce 2009 zakázala Evropská unie výrobu standardních žárovek i jejich dovoz na území EU. Přesto je ale domácnosti ještě používají.

Stále více lidí ale nakupuje úsporné žárovky. Ty už se nevybírají podle wattů, ale podle lumenů. Čím víc lumenů, tím větší světelný tok a tím také větší spotřeba.

Dalším parametrem, který by měli zákazníci sledovat, jsou kelviny - tedy teplota a zároveň barva. Čím méně kelvinů, tím je světlo žlutější.

Žárovky - životnost | Foto: Michal Jindra

U klasické žárovky je životnost 1000 hodin svícení. Halogenová žárovka vydrží dvakrát déle, kompaktní žárovka má životnost až 15 tisíc hodin a LED žárovka svítí až 50 tisíc hodin.

Úsporné svícení využívají stále častěji i velké podniky. Ročně tak uspoří i desítky tisíc korun. Více než deset tisíc žárovek vyměnil za úsporné například i Pražský hrad.

V minulém roce byla cena elektřiny levnější než předchozí rok. Letos většině domácností elektřina ještě zlevní, a to řádově o desetikoruny. Zemní plyn naopak zdraží o stokoruny. Za změnou cen je hlavně úprava poplatků za přepravu energie, kterou stanovuje stát.

Úsporná žárovka | Foto: Fotobanka Stock.xchng

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme