Češi stále více uzavírají předmanželské smlouvy. Chrání je před exekucí i problémy s majetkem

Češi stále častěji sází na předmanželské smlouvy. Jen za letošní první pololetí jich uzavřeli skoro pět tisíc, jak vyplývá ze statistik Notářské komory. Chtějí se například vyhnout případným dluhům partnera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle výzkumu byli nejméně depresivní ti, kteří se nerozvedli, avšak u těch, kteří to zkusili podruhé, byla náchylnost k depresím 27procentní

Podle výzkumu byli nejméně depresivní ti, kteří se nerozvedli, avšak u těch, kteří to zkusili podruhé, byla náchylnost k depresím 27procentní | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Devětadvacetiletá Irena z Prahy začala manželskou smlouvu řešit až po svatbě.

„Rozhodli jsme se oba dva, aby v případě, že by prostě došlo k něčemu, že by nebyl schopný to potom splácet, tak aby to nepostihlo i můj majetek.

Objevují se totiž případy, kdy jeden z manželů o dluzích toho druhého vůbec neví. Jen třeba Poradna při finanční tísni řeší desítky takových příběhů, říká její ředitel David Šmejkal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na předmanželskou smlouvu sází stále více párů. Tématem se zabývala Zuzana Švejdová

„Případy, kdy přijde jeden z manželů s tím, že je překvapen, že exekutor zajišťuje prostředky na jeho účtu nebo exekvuje jeho část ve společném jmění manželů, jsou poměrně časté, tato situace již nelze řešit předmanželskou smlouvou,“ objasnil Šmejkal.

Ještě před svatbou ale smlouva smysl má. Díky ní totiž lidé můžou předejít nejen dluhům, ale i sporům v případě rozvodu, dodává prezident Notářské komory Radim Neubauer.

„Pokud není předmanželská smlouva uzavřená, ze zákona uzavřením manželství vzniká společné jmění manželů, pokud dojde k zániku manželství rozvodem, je potřeba tento společný majetek vypořádat a většinou začínají problémy a spory. Dalším aspektem je ochrana nedlužícího manžela před dluhy toho druhého,“ vysvětlil Neubauer.

Právě rozvodem končí přibližně každé druhé manželství. Nejčastěji po třech až pěti letech. Podle Českého statistického úřadu se loni rozvedlo přes dvacet šest tisíc párů.

Zuzana Švejdová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme