Češi utrácí za domácí zvířata miliardy korun ročně. Nejvíce platí za veterináře a krmivo

Jen za krmení psů a koček dají Češi dohromady 7 miliard korun za rok. Nejsou ale zdaleka jediní, lidé po celém světě za péči o domácí zvířata utratí až 2 a půl bilionu korun ročně. Využívají toho hlavně nadnárodní potravinářské firmy, jako je třeba švýcarský koncern Nestlé nebo americký výrobce tyčinek Mars, pro které se výroba krmiva stává výnosnější než produkce potravin pro lidi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psi v autě - pes v autě - pes na dovolené - výlet autem

Psi v autě - pes v autě - pes na dovolené - výlet autem | Foto: CC0 Public domain, seadog

Ve Francii je krmení pro zvířata třetím nejvýznamnějším artiklem hned po kávě a sušenkách. Ve Spojených státech amerických se zase v posledních 15 letech zdvojnásobil trh s granulemi a zvířecími konzervami.

Někteří kritici z řad veterinářů upozorňují na to, že se výrobci častokrát snaží snížit náklady na minimum, a tak granule plní i tím, co by normálně psi nebo kočky vůbec neměli žrát, jako například moukou.

Veterinář Pierre May tvrdí, že některé produkty obsahují i přes polovinu cereálií, což opět vyvolává reakci ze strany výrobců, kteří do krmiva místo mouky přidávají čočku nebo batáty.

Krmení je ale jen část zvířecího byznysu, lidé také ve velkém utrácejí za služby veterináře.

Kočky a psi už často patří k plnohodnotným členům rodiny a jejich majitelé neváhají dát za jejich léčbu desetitisíce korun. Potvrzují to i finanční společnosti, podle kterých roste počet lidí, kteří si na drahou operaci půjčují peníze.

Češi patří v počtu chovaných zvířat na obyvatele v rámci Evropy na přední místa. Každý druhý má doma psa, kočku nebo jiné domácí zvíře.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme