Češi ztrácejí zájem o slevové portály, firmy budou dál zanikat

Slevové portály v Česku mají nejspíš to nejlepší období za sebou. Podle Českého statistického úřadu na nich letos nakupovalo 15 procent lidí, což je o šest procentních bodů méně než loni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slevy (ilustrační foto)

Slevy (ilustrační foto) | Foto: Marián Vojtek | Zdroj: Český rozhlas

Ještě před třemi lety fungovaly stovky slevových portálů, a to bylo podle analytiků pro český trh příliš.

Vydavatel internetového časopisu 067.cz a IT analytik Petr Koubský říká, že šlo navíc o módní vlnu, která právě opadá.

„Potom je tady ten faktor, že třeba v Americe slevové portály nabízejí zlevněné zboží, kdežto u nás hlavní část nabídky je v oblasti služeb, restaurace, zážitky, a toho přece jenom člověk může zkonzumovat už jenom z časových důvodů jisté omezené množství. Takže tím je další rozvoj trochu zablokován,“ říká Koubský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi ztrácejí zájem o slevové portály. Důvody zjišťovala Zuzana Petráňová

Romana Malečková z Českého statistického úřadu si myslí, že za tím může být i negativní obraz slevových serverů v médiích.

„Neustále jsou tím lidé v médiích bombardováni, že slevy nejsou takové, jaké slevové portály uvádí. Takže možná tento pokles je i důsledkem negativní reklamy, která se v poslední době vyskytla.“

Je tak pravděpodobné, že slevové portály budou dál zanikat. Podle serveru podnikatel.cz jich je v současnosti kolem čtyřiceti. Kritické pak údajně bude období po Vánocích, kdy firmám poklesnou prodeje a neuživí se.

Zájem o slevové portály klesá i v jiných zemích. Třeba v Polsku, Turecku nebo Rusku podle výzkumu společnosti Netmonitor klesla jejich návštěvnost skoro o třetinu. Například v Dánsku ale obliba stránek s nabídkami slev naopak roste.

Nákup na slevových portálech (2014) | Foto: Český rozhlas

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme