Česká ekonomika letos poroste víc, než centrální banka předvídala v květnu

České ekonomice se letos daří lépe, než se očekávalo. Česká národní banka zlepšila odhad vývoje tuzemského hospodářství na 2,4 procenta. To je o desetinu procentního bodu víc, než předpokládali bankéři v květnu. Bankovní rada poprvé zasedala pod vedením guvernéra Jiřího Rusnoka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Naopak centrální banka zhoršila výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok, a to na tři procenta. Květnový odhad byl o čtyři desetiny vyšší. Podle guvernéra Jiřího Rusnoka ale aktuální prognóza pro lidi znamená ve výsledku spíše zlepšování životní úrovně.

„Mzdy a platy porostou dále a porostou spíše ještě rychleji než doposud. My se pohybujeme někde na těch úrovních pro letošní rok zhruba kolem 4 – 4,5procentního růstu průměrných mezd, v příštím roce si myslíme, že ten růst spíše zrychlí někam k 5 procentům,“ řekl guvernér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle nové prognózy České národní banky poroste letos ekonomika rychleji, než se čekalo. Více od redaktorky Lenky Jansové

V roce 2018 ekonomika podle posledního odhadu poroste tříprocentním tempem.

Úrokové sazby dnes nechala Česká národní beze změn, tedy na historických minimech. Úroky hypoték by se tak podle Rusnoka neměly, alespoň nějaký čas, kvůli měnové politice měnit.

„Ony se mohou měnit z důvodu nějaké tržní situace – například vstoupí v účinnost nový zákon o úvěru, respektive spotřebním úvěru a úvěru na bydlení, kde vstupují do hry nějaké nové podmínky hypoték, což poskytovatelé pravděpodobně budou moci nějak odrazit i do té cenové politiky – možná, nevíme. Ale nějaký měnový vliv tam v horizontu roku, roku a půl nevidím,“ uvedl Jiří Rusnok.

Ukončení režimu devizových intervencí, tedy oslabování koruny vůči euru, nová prognóza ČNB předpokládá v půlce příštího roku. Podle oslovených analytiků by ale konec mohli centrální bankéři ještě posunout - třeba až do roku 2018. To nevylučuje ani hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

„Já se domnívám, že v takovém okamžiku nebudou splněny podmínky k tomu, aby ten kurzový závazek byl ukončen. Jinými slovy inflace nejspíše bude nižší, než se očekávalo, a konec kurzového závazku se už po několikáté může posunout opět na později,“ zmínil Marek.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme