Česká ekonomika nepřestává růst. HDP se meziročně zvýšil o dvě procenta

České ekonomice se v loňském roce dařilo. Podle údajů Českého statistického úřadu loni stoupl hrubý domácí produkt o dvě procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí rostla ekonomika meziročně o 1,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Růstu českého hospodářství pomáhá hlavně vyšší spotřeba zákazníků, tedy chuť domácností utrácet – zejména za vybavení bytů, potraviny a oděvy.

„Snižuje se nám nezaměstnanost, začínají pomalu růst reálné mzdy, máme extrémně nízkou inflaci. To jsou všechno pozitiva, která příznivě ovlivňují spotřebitelský sentiment a ochotu nakupovat,“ dodává analytik společnosti ČSOB Petr Dufek.

Ekonomika posiluje i díky investicím. Po letech krize se navíc začalo znovu dařit stavebnictví. Firmy mají více zakázek, a proto jsou ochotné nabírat novou pracovní sílu. Lidé si také stále častěji pořizují nové bydlení nebo rekonstruují to stávající.

Přehrát

00:00 / 00:00

České ekonomice se v loňském roce dařilo. Podle údajů ČSÚ loni stoupl hrubý domácí produkt o dvě procenta

Úspěšný je rovněž zpracovatelský průmysl, kde se výrazně dařilo výrobě dopravních prostředků. Zákazníci přibývají jak v zahraničí, tak v České republice.

Ve srovnání s eurozónou nebo s průměrem zemí Evropské unie roste česká ekonomika nadprůměrným tempem. Nicméně v porovnání s dalšími státy v regionu, jako jsou Polsko, Slovensko nebo třeba Maďarsko, je mnohem pomalejší.

Podle odhadů analytiků by ale měla česká ekonomika pokračovat v růstu i letos, a to až o 2,5 procenta.

„Příčiny jsou především v uvolněné měnové politice. Nadále máme velmi nízké úrokové sazby, slabý kurz koruny. Zároveň se otočilo kormidlo rozpočtové politiky a pak pokračující růst ekonomiky eurozóny, která je hlavním obchodním partnerem České republiky,“ přibližuje hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

HDP | Foto: Český rozhlas

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme