Česká ekonomika roste, táhne ji zahraniční poptávka i spotřeba domácností

Statistický úřad zpřesnil své odhady a oznámil, jak vzrostla česká ekonomika ve druhém čtvrtletí. Zpřesněné údaje jsou o trochu lepší než původní odhady. Hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí letošního roku celkově vzrostl v meziročním srovnání o 2,6 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Fotobanka Pixabay

Oproti předcházejícímu čtvrtletí tak stoupl o celých devět desetin procenta. Předcházel jim takzvaný první rychlý odhad, který Český statistický úřad vydal už v polovině srpna.

Podle něj česká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o dvě a půl procenta. Ve srovnání s předchozím obdobím se jedná o necelou desetinu. Dnešní zpřesněné výsledky jsou tak o malinko lepší než původní odhady.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká ekonomika je na tom dobře. Panuje zde silná domácí poptávka a roste zahraniční poptávka.

„Růst ekonomiky táhla především silná zahraniční poptávka a stabilní spotřeba domácností,“ popisuje Tereza Košťáková, vedoucí oddělení čtvrtletních odhadů ČSÚ.

I když se na první pohled může zdát růst hrubého domácího produktu nepatrný nebo nestabilní, není tomu tak. Podle odborníků prý pomalejší tempo nemusí znamenat nějaké nebezpečí nebo problémy.

Firmy trápí málo zaměstnanců

V tuzemsku panuje silná domácí poptávka a také stále významnější a rostoucí zahraniční poptávka. V Česku je zároveň velmi nízká nezaměstnanost, a platy naopak rostou. Domácnosti mají podle odborníků i nadále chuť utrácet. Inflace je na druhé straně mizivá.

Projevuje se ale to, před čím ekonomové varovali už v závěru loňského roku. Loni se totiž, kvůli horečné snaze dočerpat co nejvíce peněz z evropských dotací, prudce zvedly zakázky veřejné sféry.

Tento impulz už letos nefunguje. Podle odborníků je vidět, že to ekonomice příliš nevadí. Ale začínají se projevovat jiná omezení. Podniky by prý sice mohly více vyrábět a prodávat, narážejí však na nedostatek zaměstnanců.

Jitka Hanžlová, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme