Česká exportní banka pozastavila vydávání úvěrů do Ruska

Padající kurz rublu vedl Českou exportní banku k prozatímnímu zastavení poskytování úvěrů pro vývoz do Ruska. Nejvíce úvěrů poskytovala banka v oblasti strojírenství. Devalvace tamní měny vedení banky zneklidnilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká exportní banka

Česká exportní banka | Foto: Česká exportní banka

„Byla to situace kolem zvýšené volatility a ruského oslabení ruského rublu proti volným měnám,“ popsal důvod rozhodnutí generální ředitel České exportní banky Karel Bureš.

„Máme v ruské federaci celkem výraznou část naší úvěrové expozice, která je v euru. A tím pádem naši dlužníci, klienti, obchodní partneři jsou vystaveni velikému devizovému riziku z titulu oslabení lokální měny, a tím pádem naše úvěry jsou tam řekněme ohroženy.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O důvodech dočasného zmrazení úvěrování vývozů do Ruska mluvil šéf České exportní banky Karel Bureš

Současný vývoj na ruských finančních trzích považuje Bureš za výjimečný. „To není jen finanční krize, to je makroekonomická a mezinárodně politická krize, což má daleko širší rozsah a dopad. Nehodnotím makroekonomickou nebo mezinárodně politickou, ale jako bankéř se musím soustředit na finanční stránku.“

Opatření chce banka zvolnit, jakmile to bude možné

A právě tu banka vyhodnocuje jako velmi proměnnou a nestabilní. „Opatření zvolníme, jakmile to bude možné. Chceme podporovat naše exportéry a Rusko vnímáme jako významný trh, kde máme třetinovou pozici. Věříme v to, že se situace uklidní,“ řekl Karel Bureš.

Česká exportní banka, a. s., je specializovaná bankovní instituce pro státní podporu vývozu přímo a nepřímo vlastněná státem. Vznikla v roce 1995 a tvoří nedílnou součást systému státní proexportní politiky.

"Bereme rozhodnutí ČEB na vědomí, nicméně na aktuální vývoj exportu do Ruska to nemá žádný vliv, EGAP momentálně neprojednává žádný nový případ financovaný Českou exportní bankou," sdělila ČTK mluvčí EGAP Hana Hikelová.

EGAP je úvěrová pojišťovna se zaměřením na tržně nepojistitelná politická a komerční rizika spojená s financováním vývozu zboží, služeb a investic z České republiky.

Současnou situaci Ruska vyprovokovaly vnější faktory, prohlásil Putin

Číst článek

Hospodářské noviny dnes napsaly, že EGAP do Ruska pojistila přes 100 obchodů za 56 miliard korun. Padající rubl zatím podle HN způsobil vážné potíže u deseti z nich.

Pádu rublu na českou ekonomiku zaměstná komisi expertů

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve středu uvedlo, že v pondělí vládě navrhne vznik komise složené z expertů napříč resorty, která se bude zabývat dopady poklesu ruského rublu na českou ekonomiku a exportéry.

"Potíže lze předpokládat u řady dlouhodobých kontraktů, neboť ruští partneři českých firem budou mít velké těžkosti generovat dostatečné rublové cash-flow (hotovost) pro honorování svých závazků vyjádřených v jiných měnách," uvedl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Vývoj české koruny k ruskému rublu v tomto týdnu | Foto: ČTK

Milan Kopp, ČTK, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme