Česká národní banka ukončí režim devizových intervencí nejspíš za rok

Bankovní rada České národní banky pravděpodobně ukončí režim devizových intervencí v polovině roku 2017.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká koruna (ilustrační foto)

Česká koruna (ilustrační foto) | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Po čtvrtečním zasedání se zatím rozhodla v tomto režimu pokračovat, aby udržela kurz poblíž 27 korun za euro. Ponechala také úrokové sazby na historických minimech.

ČNB je podle dosavadního guvernéra Miroslava Singera připravena oslabit korunu, pokud by inflace klesla a dotkla se na vývoji mezd.

„Česká národní banka je připravena posunout hladinu kurzového závazku na slabší úroveň, pokud by mělo dojít k systematickému poklesu inflačních očekávání projevujícím se ve vývoji nominálních veličin, zejména mezd,“ prohlásil Singer.

Rizika pro vývoj odhadovaný centrální bankou jsou podle Singera mírně protiinflační. Mezi rizika, která by mohla tlumit růst cen, patří vývoj cen průmyslových výrobců v eurozóně a promítnutí dlouhodobě nízké inflace do vývoje nominálních veličin, zejména mezd. Naopak ve prospěch většího růstu cen může působit dosavadní vývoj mezd a zaměstnanosti.

Čtvrteční zasedání bylo poslední, kterého se Singer zúčastnil. Dnes mu končí druhý šestiletý mandát, ve funkci jej od pátku nahradí současný člen bankovní rady Jiří Rusnok.

Guvernéři ČNB - Josef Tošovský, Pavel Kysilka, Zdeněk Tůma, Miroslav Singer a Jiří Rusnok | Foto: Český rozhlas

ČTK, Linda Nguyenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme