Česká pošta dostane na pokrytí ztrát za rok 2013 o miliardu méně, než žádala

Česká pošta dostane na úhradu základních služeb o miliardu méně, než žádala. Český telekomunikační úřad jí na pokrytí ztrát za rok 2013 poskytne přes 750 milionů korun. Peníze půjdou z kompenzačního fondu, do kterého přispívají všichni poštovní operátoři podle svého podílu na trhu, a to právě České poště vadí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Nejvíce by se na této úhradě podílela sama Česká pošta. Z větší části by platila sama sobě. Tato situace, kterou jsem popsal, dokládá nefunkčnost takzvaného kompenzačního fondu, na což Česká pošta dlouhodobě upozorňuje,“ vysvětluje její mluvčí Matyáš Vitík.

Pošta se může proti rozhodnutí ještě odvolat. K vládě teď míří návrh novely poštovního zákona, podle kterého by povinnost hradit poštovní ztráty přešla na stát.

Pošta původně požadovala 1,775 miliardy korun. Jde o dorovnání ztráty z poskytování základních služeb na celém území Česka, které pošta poskytuje na základě licence od státu.

Patří mezi ně dodání poštovních zásilek do dvou kilogramů, dodání poštovních balíků do deseti kilogramů, dodání peněžité částky poštovním poukazem nebo dodání doporučených a cenných zásilek.

Česká pošta čeká za loňský rok zisk kolem 200 milionů korun při tržbách necelých 20 miliard Kč. Zisk v posledních letech klesá kvůli nižším výnosům z doručování. Pokud by letos podnik nedostal od státu kompenzaci za základní služby, skončil by zřejmě ve ztrátě.

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme