České aerolinie snížily svým zaměstnancům mzdy až o 40 procent

Zaměstnanci Českých aerolinií mají ode dneška nižší platy — až o 40 procent. Ve společnosti totiž začínají platit nová pravidla, která mají aeroliniím ušetřit peníze. Podle odborů to je radikálnější snížení, než na jakém se s vedením společnosti dohodly na podzim. Tehdy aerolinie mluvily pouze o zhruba třetinovém snížení mezd.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

ČSA na podzim oznámily masivní propouštění. Po hrozbách stávky ale nakonec společnost část míst zachovala, zbylým zaměstnancům ale měly klesnout platy.

Jak ale v polovině ledna Radiožurnálu řekl mluvčí aerolinií Daniel Šabík, snižování mezd bylo individuální:

„U každého je různé. Můžeme zhruba říkat, že je to asi třetinové snížení.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Zaměstnanci Českých aerolinií přijdou až o 40 procent svého platu. S odboráři a mluvčím aerolinií natáčel Tomáš Bystrý

Odbory zastupující letušky a stevardy už podaly na firmu trestní oznámení. Kritizují hlavně podobu nové kolektivní smlouvy a způsob hospodaření. A hrozí opět stávkou.

„Pořád pevně věřím, že se nějakým způsobem prostě dohodneme a že na tu stávku nedojde,“ doufá šéfka odborů posádek letadel Petra Posová.

Podle prezidenta Českého sdružení dopravních pilotů Stanislava Fialy hrozí, že kvůli snížení platů někteří z nich odejdou.

„Bezprecedentní krok rapidního snížení platu je z našeho pohledu velmi negativní a nekonstruktivní. Nepovede k ničemu pozitivnímu,“ říká Fiala.

Do vyjednávání o kolektivní smlouvě teď vstoupí prostředník z ministerstva práce.

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme