České banky za první pololetí vydělaly 37 miliard. Díky půjčkám

České banky mají druhý nejvyšší výdělek v historii. Za první pololetí to bylo 37 miliard korun, což je o 1,5 miliardy více než ve stejném období loni, píše deník E15. Údaje potvrdila Česká národní banka. Banky vydělávaly hlavně díky tomu, že si lidé i firmy ve velkém půjčovali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka, přepážka

Banka, přepážka | Foto: Eva Odstrčilová

Podniky si vzaly úvěry v celkové výši 320 miliard korun, což je meziročně o třetinu více.

Rekordy ale překonávaly hlavně domácnosti. Stále nízké úroky na půjčku na bydlení je nalákaly natolik, že se tyto úvěry v červnu dostaly na bezmála 20 miliard, nejvíce za posledních 20 let.

Bankám se navíc zlevňují zdroje financování, tedy vklady. Lidé jsou také schopní své půjčky splácet, a tak banky nemusejí vytvářet vysoké rezervy na špatné úvěry.

K půjčkám Čechy lákala i dobrá situace na trhu práce - nezaměstnanost je na velmi nízké úrovni, dokonce nejníže od začátku finanční krize. Lidé se tolik nebojí, že ztratí práci, a proto si půjčují nejen na bydlení.

„Rostou leasingové úvěry například na auta, potom tam mohou být splátkové prodeje na vybavení bytu a tak podobně. Ovšem červen mohl přinést také to, si lidé půjčují i na dovolené,“ vysvětluje hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Vedle toho výrazně přibývá půjček na kreditní kartu. V červnu si na ni Češi půjčili rekordních zhruba 30 miliard korun, což je o třetinu více než ve stejném období loni.

Simona Bartošová, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme