České dluhopisy se stávají hitem pro zahraniční investory

V cizině roste popularita českých dluhopisů. Zahraniční investoři drží jejich největší podíl za posledních pět let. Podle údajů ministerstva financí nakoupili jen do konce srpna českých dluhopisů za 55 miliard korun. To odpovídá více než polovině objemu dluhopisů, které v tomto období vláda vydala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Celkem je v rukou zahraničních investorů 18 procent tuzemských bondů vydaných v delším období. List E15 upozorňuje, že v mnoha případech investorům nevadí ani nízký nebo záporný výnos.

Za dluhopisy se splatností od dvou do devíti let platí česká vláda podle dat Reuters nejnižší úrok v Evropě. Ty se splatností do šesti let se dokonce aktuálně obchodují se záporným výnosem pro investory. V září tak poprvé v historii vydalo ministerstvo financí dluhopisy s negativním úrokem, píše E15.

Zájem o české dluhopisy trvá už několik let. I dřív se občas dostaly dokonce do výhodnější pozice než ty, které vydává německá vláda. Důvodem je stabilita české ekonomiky v porovnání s jinými zeměmi. Riziko, že by vláda nesplácela své závazky, je velice nízká.

Navíc letos roste české hospodářství jedním z nejrychlejších temp v Evropě. Proto klidně kupují dluhopisy s delší dobou splatnosti. V poslední době ovšem roste zájem především o dluhopisy s kratší dobou splatnosti. To může naznačovat, že investoři se připravují na to, až centrální banka uvolní intervenční režim.

ČNB sice opakuje, že korunu bude držet na současném kurzu ještě celý příští rok, tomu ovšem nemusí investoři při nákupu českých dluhopisů tak docela věřit. Můžou spekulovat na to, že při pokračujícím růstu české ekonomiky může centrální banka své záměry změnit.

Po uvolnění intervencí mnoho analytiků předpokládá rychlé posílení koruny k úrovním, které považují za adekvátní. Takže teď nakoupí dluhopisy za levnou korunu a až je budou prodávat, bude dražší. Například při změně kurzu z 27 na 26 korun za euro by to znamenalo čtyřprocentní zhodnocení českých dluhopisů pro jejich majitele.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme