České domácnosti bohatnou dvakrát rychleji než dříve, tvrdí studie

České domácnosti jsou na tom lépe než slovenské nebo polské a bohatnou dvakrát rychleji než dříve. Vyplývá to z pravidelné studie skupiny Allianz. Oproti roku 2013 bohatly české domácnosti v loňském roce tempem přes 7 procent. A to v situaci, kdy celosvětový růst celkových aktiv domácností zpomaloval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předvánoční nákupy

Předvánoční nákupy | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

Studie analyzuje úspory a dluhy domácností ve více než 50 zemích světa. Přitom takzvaná čistá hodnota finančního bohatství představuje veškerý movitý i nemovitý majetek minus dluhy. A to všechno zprůměruje na jednoho obyvatele země.

Z toho vychází, že tento průměr v České republice dosáhl loni v přepočtu 305 tisíc korun. Pro srovnání: na Slovensku to bylo 141 tisíc korun, v Polsku 167 tisíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Domácnosti v Česku bohatnou rychleji než dříve. S ekonomickou studií se seznámila Jitka Hanžlová

Zajímavé je srovnání se západní Evropou. Průměrný německý občan má v přepočtu bohatství jeden a čtvrt milionu korun. V celosvětovém pomyslném žebříčku je Česko na 28. místě.

Na jeho vrcholu je Švýcarsko, následují Spojené státy, Velká Británie, Belgie, Švédsko, Nizozemsko, Kanada a Japonsko. Německo, se kterým se často srovnáváme, je na této stupnici až na 18. místě.

Majetek 50 nejbohatších Čechů přesáhl 700 miliard. Nejbohatšími jsou Kellner, Babiš a Vítek

Číst článek

Podle studie skupiny Allianz se růst bohatství domácností loni sice celosvětově zpomalil, ale potěšitelné je, že v České republice se naopak zrychlil.

Přitom to jsou údaje za loňský rok. Letos vidíme, že česká ekonomika roste v Evropě bezkonkurenčně rychle. A součástí toho je například i růst platů.

Dá se proto očekávat, že údaje o bohatství za letošní rok budou také velice potěšující.

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme