Česko a Hamburk vytvoří komisi pro výměnu části českého přístavu

Česká republika bude měnit své území v Hamburku za jinou parcelu. Přístup do přístavu, který Česko zatím příliš nevyužívá, by totiž mohla omezit případná olympiáda v roce 2024. Výměnu území dnes při své návštěvě Prahy nabídl primátor Hamburku Olaf Scholz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Idylka v českém, poněkud zchátralém přístavu Saalehafen v Hamburku

Idylka v českém, poněkud zchátralém přístavu Saalehafen v Hamburku | Foto: Pavel Polák

České Ředitelství vodních cest a vedení přístavu Hamburk během dvou týdnů založí pracovní komisi, která bude hledat vhodné místo k výměně. Podle české strany by mělo splňovat zejména požadavky na logistiku.

„Mělo by samozřejmě splňovat požadavky pro manipulaci se zbožím, které odpovídají současným trendům. To znamená zejména dobrá dopravní dostupnost jak po silnici, tak po železnici, tak i po vodní cestě,“ popisuje zástupce ředitele Ředitelství vodních cest Jan Bukovský.

ČR má v Hamburku tři přístavní území: Sálský a Vltavský přístav, které k sobě přiléhají a byly propůjčeny Československu k užívání na základě Versailleské smlouvy, a samostatný Peutský přístav, který v roce 1929 Československo zakoupilo. Výstavba, kterou Hamburk plánuje v souvislosti s kandidaturou na pořádání LOH v roce 2024, by omezila přístup k Vltavskému přístavu. Ten by mělo překlenout několik nových mostů. (Zdroj: ČTK)

Přístav, který Česká republika v Hamburku má, vypadá poněkud zanedbaně. Český stát tam posledních 15 let neinvestoval ani korunu. Letos však schválil investice za 100 až 150 milionů korun.

Při výměně území by měl Hamburk tyto investice kompenzovat. Zohlední totiž i celkové investice v přístavu za posledních 50 let.

V přístavu si pronajímají místo nejen české firmy, které tam překládají a skladují zboží. Z toho jsou určité příjmy a ministerstvo dopravy chce využití přístavu rozšířit.

Jitka Hanžlová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme