Česko bude řešit, zda se zapojí do pomoci eurozóně

Vláda bude zvažovat, zda se Česko zapojí do pomoci eurozóně. Podle návrhů, které padly na říjnovém summitu Evropské unie, by k řešení problémů zemí, kde se platí eurem, měly přispět i členské státy, které mají národní měnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Evropská komise

Ministr financí Miroslav Kalousek se k informacím, podle kterých už na toto téma proběhlo tajné jednání kabinetu, nechce vyjadřovat. Vláda by podle něho na toto téma měla jednat na svém příštím zasedání.

„Myslím si, že informace, které unikly do médií, jsou nesmírně zkreslené. Já nechci přispívat k virtuální realitě, která má ke skutečné realitě nesmírně daleko. Domnívám se, že budeme schopni po příštím zasedání vlády dát veřejnosti pravdivé a ucelené informace,“ řekl Kalousek.

ČSSD v tuto chvíli nepokládá tuto věc za aktuální a má k ní, jak řekl její úřadující předseda Bohuslav Sobotka, rezervovaný postoj. „My bychom přirozeně jako sociální demokraté uvítali, pokud se vláda skutečně zabývá těmito úvahami a byla oslovena ze strany Evropské komise, aby o těchto svých postojích také informovala opozici.“

Sociální demokracie by podle něj stála o to, aby v této záležitosti mezi vládou a opozicí existoval dialog a potřebná shoda. Neboť, jestliže by Česká republika byla zapojena do nějakého hypotetického finančního mechanismu, tak by nepochybně důsledky financování nesly možná i následující vlády,“ řekl Sobotka.

Věra Pfeifferová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme